In cel mai scurt timp, este posibil ca romanii sa nu mai gaseasca in rafturile magazinelor marcile de bere Aurora si Cerbul, marci produse la Fabrica de bere Aurora, din Brasov.

De ieri, holdingul SABMiller este, oficial, noul proprietar al fabricii din Brasov, prin achizitionarea a 99,58 la suta din pachetul de actiuni al companiei, iar noul proprietar are in vedere anumite modificari in portofoliul de produse al fabricii.

"Se va face o evaluare a pietei si vom vedea daca vom pastra toate marcile pe care fabrica le produce in prezent, respectiv Ciucas, Aurora si Cerbul", a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Octavian Buzoianu, directorul Companiei de Bere Romania, subsidiara in tara noastra a SABMiller.

El a dat insa ca sigura pastrarea marcii Ciucas si dupa preluare si a spus ca "intotdeauna, de acum inainte, romanii vor gasi berea Ciucas pe rafturile magazinelor". Tranzactia de preluare a fabricii din Brasov s-a finalizat prin obtinerea autorizatiei de concentrare economica din partea Consiliului Concurentei. "Aceasta preluare reprezinta finalul concentrarilor de pe piata berii din Romania.

Aurora a fost ultima mare fabrica independenta de bere, iar acum vom asista la alte strategii din partea marilor companii de pe piata", a apreciat Octavian Buzoianu. Horia Mihaila, directorul general al Aurora, a spus, la randul sau, ca pe piata au mai ramas cateva fabrici de bere mici independente, care nu au fost achizitionate de companiile mari din diverse motive.

"In scurt timp, acestea vor intelege ca nu poti sa mergi singur pe o piata atat de puternica. Cu siguranta, aceste fabrici se vor zbate sa traiasca, dar fara investitii mari le va fi foarte greu", a apreciat Mihaila. Fabrica Aurora are o capacitate de productie de 680.000 hl de bere anual si vanzari de 650.000 hl.

Cota de piata cumulata a celor trei produse - Ciucas, Cerbul, Aurora - este de 5,2 la suta. In prezent, holdingul SABMiller detine o cota de piata de 17-19 la suta, iar, prin preluarea fabricii de la Brasov, reprezentantii companiei previzioneaza o cota de piata de 25-27 la suta.