“UEFA va deschide imediat o ancheta daca Danemarca si Suedia vor face un scor dubios“, au sustinut sus si tare oficialii forului european.

Insusi presedintele Lennart Johansson a dat asigurari ca la Porto se va juca “pe bune“. Si totusi, cele doua reprezentative nordice au obtinut singurul rezultat care le califica pe amandoua: 2-2.

DUBLA. Tomasson a deschis scorul, iar Larsson a egalat din penalty imediat dupa pauza, in aceleasi momente in care la Guimaraes marcau si italienii. Tot jucatorul lui Milan i-a adus din nou pe danezi in avantaj la jumatatea partii secunde.

Cu un minut inainte de final insa, in urma unei centrari a lui Wilhelmsson, Jonson l-a prins pe picior gresit pe Sorensen si a marcat golul care califica ambele formatii scandinave.

MESAJE. Daca jucatorii au fost nevoiti sa spuna ca meciul a fost corect, suporterii celor doua selectionate scandinave nu au trebuit sa se ascunda dupa deget. “2-2: victorie nordica. Bye-bye Italia!“, a fost doar unul dintre mesajele afisate de fani.

Jurnalul National

Ceea ce trebuia sa se intimple - adica Danemarca si Suedia sa mearga impreuna in sferturile de finala - s-a intimplat. "Corb la corb nu-si scoate ochii" este un proverb universal si asta s-a vazut din primul minut al confruntarii de la Porto. Studiu prelungit de ambele parti, fiecare parte asteptind-o parca pe cealalta sa preia initiativa. Si prima care a muscat, previzibil, a fost Danemarca.

Exact echipa care avea nevoie de un gol cu orice pret, conditie obligatorie pentru a simplifica multe din calculele grupei. Tomasson n-a stat deloc pe ginduri dupa ce a preluat un balon la 25 de metri de buturile lui Isaksson si a trimis un lob perfect, portarul suedez fiind surprins iesit din poarta din motive numai de el stiute!

Abia atunci au iesit si suedezii la atac! Larsson si Ibrahimovici n-au gasit insa aceeasi bunavointa la portarul advers precum Tomasson, apoi Mellberg a luat la tinta bara si lucrarea s-a aminat pentru dupa pauza.

Dupa doar doua minute, Sorensen l-a agatat pe Larsson si, ca sa-si desavirseasca opera, a plecat pe coltul din stinga cu o saptamina inainte ca Larrson sa loveasca balonul! A fost momentul in care s-a risipit orice indoiala privind echipele care vor pasi in sferturi. Ipoteza confirmata ulterior, dupa golurile aceluiasi Tomasson si, respectiv, Jonsson.

2-2, sau altfel spus suedezii si danezii si-au respectat intelegerea dinaintea meciului. Macar din acest punct de vedere au fost oameni de onoare!

"Imi pare rau pentru Italia. Sa nu se supere suedezii, dar Danemarca si Italia au fost cele mai bune echipe din grupa"

Jon Dahl Tomasson

"Fantastic, fantastic! Traiesc o bucurie pe care nu o pot descrie"

Henrik Larsson, golgeterul suedez

Nordicii au vazut o "lupta teribila"

Cei care au considerat "ridicole" suspiciunile italienilor legate de un 2-2 la Porto au dezmintit si dupa meci aranjamentul. "A fost o lupta teribila timp de 90 de minute. Am jucat mai bine decit in primele meciuri, insa nu am atins forma dorita. Am avut ceva probleme cu atacurile danezilor", a marturisit selectionerul Lars Lagerback.

Henrik Larsson a adaugat: "Fantastic, fantastic! Traiesc o bucurie pe care nu o pot descrie". Pentru Morten Olsen, selectionerul danez, soarta partidei a stat in cumpana pina in ultima secunda: "Oricine a vazut meciul intelege ca nici una dintre echipe n-a jucat la acel rezultat". / Daniel Scorpie

V-am zis eu!”

Dumitru Dragomir a vazut meci aranjat intre suedezi si danezi

Decebal Radulescu

- Nea Mitica, v-a placut blatu' asta?

- Bai, eu am stiut cu 8 ore inainte ce se intimpla! Auzi, a fost ca la dans. Stiam ca asa iese.

- Asta a fost mai frumos ca alea din Divizia A.

- Baaa, toate blaturile sint spectaculoase. Sa tii minte de la mine treaba asta.

- Pacat ca l-ati vazut singur. N-ati avut cu cine comenta.

- Ce vorbesti? Am comentat cu nevasta-mea. N-ai dumneata saptamini de viata cite meciuri a vazut nevasta-mea.

- Nea Mitica, ce fel de meciuri a vazut? Aranjate?

- Nu, dom'ne. Meciuri pe bune. Spre final, zice: « Mitica, nu e in regula ce se intimpla aici ».

- Pai, si n-avea dreptate?

- Auzi, dom'ne? Unde e interes e si viata. Da' ce stiti voi. Auzi, meciul asta a dat speranta la doua tari. Stai. Da televizorul pe Antena 1. Ha, ha, ha! Sint eu cu Basescu intr-o reclama. Da, tata! Ce ziceam? Da, voi nu va ginditi la suporterii aia. Numai voi credeti ca trebuie sa fie totul ca la carte.

- Bine, nea Mitica. Scuzati deranjul. E cam tirziu.

- Hai, tata. Hai ca mai vorbim.

Ambele galerii au anticipat scorul!

In tribunele stadionului s-au vazut inca inainte de inceperea meciului zeci de pancarte, ale ambelor galerii, care aveau inscriptionat scorul de 2-2 si trimiteri ironice la Italia, care era invitata sa plece acasa. Pina la urma, jucatorii au ascultat comanda suporterilor si au facut Nea Jean are ochi

Aseara, dupa ce a vazut la TV meciul Suedia - Danemarca, Jean Padureanu, presedintele Gloriei Bistrita, a spus: "Logic, asa trebuia sa se intimple. Cele doua echipe aveau acelasi interes. Cine are ochi a vazut niste schimbari in joc la scorul de 2-1. Eu am vazut lipsa de concentrare a danezilor la finalizare, incetinirea ritmului, asteptarea.

Blaturi s-au facut din toate timpurile si se vor mai face la acest nivel. UEFA nu are ce sa le faca". (Costin Stucan)

Primul meci pe ploaie!

Dupa zece zile mai mult sau mai putin caniculare, aseara a venit racoarea la Euro. La Porto, cu jumatate de ora inaintea startului partidei, a inceput ploaia torentiala, temperatura scazind la 23 de grade Celsius.

Suporterii danezi si suedezi ce au populat tribunele de pe "do Bessa" au apelat la steaguri, esarfe si pelerine pentru a se proteja de perdeaua de apa, iar frumoasele fane nordice la tricouri, acoperindu-si costumele de baie. Ploaia n-a contenit deloc pe parcursul intregii partide. / Daniel Scorpie

Razboi psihologic

Inainte de a fi doua meciuri decisive pentru calificare, partidele de la Porto si Guimaraes au insemnat un razboi al nervilor intre danezi si suedezi, pe de o parte, si italieni pe de alta.

Astfel, cele doua formatii nordice au aminat pe cit posibil iesirea pe teren inainte de intonarea imnurilor, astfel ca intilnirea de pe stadionul "do Bessa" a inceput cu o intirziere de un minut si jumatate fata de celalalt joc. Mai mult, decalajul a crescut dupa pauza, Danemarca - Suedia reluindu-se cu o intirziere de trei minute fata de Italia- Bulgaria. / Ioan Viorel

Gazeta Sporturilor