Cat de legala este manevra lui Neculaie? Reprezentantii Asociatiei Pro Brasov sustin ca aceasta cerere a fost facuta cu incalcarea legii, pe baza unei imputerniciri in numele Pro Roman, dar semnata de directorul executiv al societatii, Dorin Nicolae, si nu de Ioan Neculaie.

“Judecatorul delegat la Registrul Comertului trebuia sa se asigure ca face un transfer legal si nu sa inregistreze mentiunea imediat, inca de a doua zi“, a spus Florin Tudose, purtatorul de cuvant al asociatiei.

Plangere la Parchetul National Anticoruptie

Asociatia Pro Brasov a anuntat ca a facut plangere la PNA impotriva lui Ioan Neculaie si a deschis in instanta actiune civila pentru anularea mentiunii facute de Neculaie la Registrul Comertului, prin care a preluat toate actiunile detinute de asociatie.

Totodata, membrii asociatiei au facut sesizari si la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si la Ministerul Economiei si Comertului, prin care acuza jocul facut de Neculaie pentru a pune mana pe actiunile asociatiei si a deveni stapan absolut la Roman.

Cum au evoluat lucrurile

Florin Tudose, purtatorul de cuvant al Asociatiei Pro Brasov, spune in plangerea pe care a facut-o la PNA ca Neculaie, fostul presedinte al asociatiei, i-a imprumutat pe ceilalti membri cu suma de 1,6 miliarde lei pentru constituirea capitalului social al Pro Brasov.

Ulterior, le-a dat un numar de cont gresit in care nu au putut sa-i vireze datoria, pana la expirarea termenului inscris in contract. Tudose a mai spus ca a fost vorba de un contract privat, care nu a fost autentificat la notariat si nici nu a fost investit cu formula executorie. “Am dovedit buna credinta a membrilor Asociatiei Pro Brasov prin respectarea obligatiilor contractuale.

Am avut incredere in Ioan Neculaie... Jocul facut de acesta in perioada 30 aprilie – 5 mai 2004 este extrem de vizibil din documentele bancare si nu a avut alt scop decat insusirea ilegala a actiunilor ce apartin de drept Asociatiei Pro Brasov“, a spus Tudose.

Ce spune Neculaie

Neculaie a declarat ca tranzactia a fost legala. La inceputul saptamanii trecute, Ioan Neculaie a pierdut functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Asociatiei Pro Brasov, in urma unei sedinte secrete. Atunci a spus ca de la infiintarea asociatiei a fost singurul investitor care a bagat bani la Roman.

Acesta a precizat ca a investit 5 miliarde de lei in capitalul social si ca in acest fel a ajuns ca persoana fizica actionar majoritar al fabricii de autocamioane. “Cei care doresc sa preia de la mine pachetul majoritar de actiuni sa vina cu bani. Voi face subscriptie publica de actiuni“, a declarat atunci Ioan Neculaie.

AVERE

Fabrica de autocamioane Brasov a fost vanduta pe un euro firmei malaieziene Pesaka Astana, insa a ajuns la mana Asociatiei Pro Brasov. Aceasta este formata din oameni de afaceri din Brasov, intamplator sau nu membri PSD, si a fost creata de liderul local al partidului, deputatul Constantin Nita.

Pana acum cateva saptamani Pro Brasov a fost condusa de miliardarul Ion Neculaie, proprietarul echipei de fotbal FC Brasov. Firma din Malaiezia a cumparat, pe baza unei legi speciale adoptate de Executiv la data de 26 septembrie anul trecut, 94,27% din capitalul social al uzinei, la un pret simbolic de 1 euro.

Pesaka trebuia sa infiinteze un parc industrial pe platforma uzinei si sa pastreze un nucleu al fabricii care sa continue activitatea principala de la Roman, producerea de autocamioane. Insa a preferat sa lase administrarea parcului in mana asociatiei afaceristilor locali. (Catalin Budescu)

AVERE

Asociatia Pro Brasov trebuie sa se lupte cu unul dintre cei mai bogati romani. Averea lui Ioan Neculaie a fost estimata la 240-250 milioane de dolari, aceasta suma plasandu-l pe locul 10 in Top 300 cei mai bogati romani, realizat de revista Capital. Brasoveanul Ioan Neculaie este cunoscut mai ales datorita pasiunii sale pentru fotbal.

Acest hobby s-a tradus in investitii estimate la circa sase milioane de dolari in echipa FC Brasov. In afara sportului cu balonul rotund, Neculaie a investit mai multe zeci de milioane de dolari in companii de fabricare a caramizilor pentru constructii, dar si a altor materiale de constructii (o fabrica de var care l-a costat in jur de 16 milioane de dolari).

Brasoveanul declara in urma cu un an ca inca nu devenise actionar la fabrica de camioane, ca angajatii de la Roman Brasov “pot fi adusi cu greu pe linia de plutire sau reangajati, din cauza varstei lor inaintate“.