Profesorul universitar Ioan Branea, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, a fost surprins, cu o camera ascunsa, de catre reporterii PRO TV, in timp ce pretindea unei studente sa faca sex oral cu el, in schimbul unei note mai mari.

Ioan Branea este, de asemenea, cardiolog la Spitalul Municipal Timisoara si membru al Academiei de Stiinte Medicale.

Materialul in care profesorul a fost filmat cu chilotii in vine a fost difuzat luni seara, in cadrul Stirilor PRO TV de la ora 19.

CAMERA ASCUNSA

La cabinetul acestuia, s-a prezentat o studenta care voia sa ii mareasca nota de la 7 la 8. Profesorul Branea a poftit-o in cabinet si i-a spus direct ce trebuie sa faca pentru a obtine acel 8: sex oral. Fata s-a prefacut ca ezita, in timp ce el o incuraja. „Haide, puiule, vino aici...

“, „Hai incoace, ma!“, astea au fost, printre altele, cuvintele sale, inainte de a se aseza pe o canapea si de a-si da jos chilotii. Dupa o succinta descriere a ceea ce astepta de la ea, fata a luat-o la fuga pe hol, lasandu-l pregatit de „marire“.

NU ERA PRIMA DATA

Se pare ca nu era pentru prima data cand profesorul Branea se preta la asa ceva. Mai multe studente au indraznit sa faca declaratii in acest sens, dupa ce a fost dat in vileag. Toata povestea, filmata in cabinetul profesorului, i-a fost apoi prezentata acestuia. Singurele sale reactii au fost niste balbaieli: „Dezmint, nu e adevarat, e o inscenare. (...

) Nu stiu cum s-a filmat, eu ma mai dezbrac aici, poate ca s-a filmat undeva, candva...“. Responsabilii din invatamant au reactionat prompt, spre deosebire de cei din lumea medicala, care spun ca nu au ce sa ii reproseze.

EXCLUS DIN INVATAMANT

Alexandru Athanasiu, ministrul Educatiei: „Este regretabil si condamnam asemenea fapte, care nu pot fi tolerate in invatamant. Insa, este de datoria Senatului Universitatii din Timisoara sa ia masurile ce se cuvin. Fiind vorba de autonomie universitara, noi nu ne putem substitui lor, dar sunt sigur ca se va proceda in consecinta.“

Stefan Dragulescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara: „Va fi exclus din corpul profesoral. Este un caz de dereglare psihica, faptele au fost dovedite cu aceasta inregistrare si nu mai are ce cauta in invatamant.“

DOUA CAZURI DE HARTUIRE SEXUALA, MUSAMALIZATE

Ioan Ianos, directorul Directiei Generale Invatamant Superior, din cadrul Ministerului Educatiei: „Nu am vazut stirea respectiva si nici nu am auzit inca nimic, aflu acum, de la dumneavoastra. Din ceea ce spuneti, insa, este un lucru foarte grav si, evident, omul nu mai are ce cauta in invatamant. Asemenea cazuri nu stiu sa mai fi fost pana acum.

Imi amintesc, vag, doar de doua situatii in care s-a reclamat hartuirea sexuala. Dar era vorba de reclamatii anonime si nu mai tin minte despre ce facultati era vorba. Mai stiu doar ca s-au facut, totusi, unele verificari, chiar daca au fost anonime sesizarile, dar nu s-a dovedit nimic pana la urma.“

PENIBIL!

Ioan Mihailescu, rector al Universitatii din Bucuresti: „Penibil! Ce sa va spun, i-a luat Dumnezeu mintile! Eu cred ca trebuie sa i se desfaca rapid contractul de munca, nu mai are ce cauta acolo. Am vazut stirea si nu cred ca a fost nici un fel de inscenare, s-a vazut totul foarte clar. Inregistrarea aia s-a facut corect, nu poate fi vorba de inscenare, cum a spus el la un moment dat.

Asemenea cazuri, chiar de gravitatea acestuia, nu am cunostinta sa mai fi fost. De hartuire sexuala, da. Cred ca acum doi ani. Au fost niste anonime, dar care au starnit niste discutii destul de... Asa ca am facut verificari. E drept ca nu s-a probat nimic, dar stiti cum e, de la ceva au pornit discutiile si zvonurile alea. Asa ca ceva o fi fost adevarat.

Cazurile au fost la Jurnalism si la Stiinte Politice. Nu va pot da numele profesorilor, pentru ca nu s-a dovedit nimic oficial. Dar, respectivilor le-am acordat un timp in care sa isi caute de lucru in alta parte, pentru ca nu ne permitem sa ne stricam imaginea cu asemenea lucruri.

De fapt, noi avem un regulament foarte sever in acest sens, un capitol intreg face referire doar la hartuirea sexuala.“

SUSPENDAT DIN COMISIILE DE PRIMARIAT

Conducerea Ministerului Sanatatii a transimis, prin Biroul de presa, ca „din punct de vedere medical, Ioan Branea nu poate fi acuzat de nimic si poate fi sanctionat doar administrativ. In acest sens, Directia de Sanatate Publica Timis a decis suspendarea acestuia din comisiile de primariat. De asemenea, se asteapta finalizarea anchetei.“

„A FOST UN FLAGRANT, DAR VOM VEDEA…“

Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania: „Ca medic nu a gresit, este cunoscut ca un profesionist foarte bun. Sigur, Colegiul local al medicilor a inceput o ancheta, din punct de vedere etic, si asteptam concluziile. E adevarat ca a fost un flagrant, dar... vom vedea.

In mod cert, poate fi sanctionat pe linie de invatamant, dar medical, repet, nu poate fi acuzat de nimic.“

FLORIN TUDOSE (MEDIC PRIMAR PSIHIATRU): „BRANEA ESTE PERFECT NORMAL!”

Am reconstituit impreuna cu medicul primar psihiatru Florin Tudose scena filmata cu camera ascunsa, in cabinetul profesorului dr. Ioan Branea. Concluziile le-a tras cunoscutul specialist.

„Daca cineva vine la examen ca sa-si mareasca nota si abordeaza un anume profesor, desi nu vreau sa se creada ca ii iau apararea acestui domn, si persoana intreaba: «Ce-as putea face ca sa-mi maresc nota?», acest fapt ar putea fi inteles si ca un mod aluziv de a propune altceva.

Pentru ca, potrivit tuturor regulilor care exista in Universitati (si eu lucrez in Universitate), examenele nu se sustin decat la datele oficiale, anterior stabilite. Domnisoarele veneau cu un catalog de la decanat, asa cum ar fi trebuit?“

Act condamnabil

„Sa intelegeti ce vreau sa spun, desi e clar ca acest profesor a facut un act absolut condamnabil. Dar nu poate fi vorba de un obsedat sexual, pentru ca, na: ochii vad, inima cere! Dar el nu avea dreptul, ca si cadru didactic, ca si medic, daca era in fata unor persoane care conlucrau cu el pentru marirea notei, sa ceara asa ceva de la ele.

Si la mine vin anumite studente si ma intreaba: «Ce-as putea sa fac ca sa-mi maresc nota?» Si eu le zic: «Sa mai faci un referat si sa mai citesti, apoi sa te prezinti din nou la examen».

Dar exista si firi mai slabe, care incalca etica si deontologia profesionala, insa consider ca exista intotdeauna si un precontact pentru o astfel de relatie de genul asta, materiala sau fizica.“

„Clinton a violat-o pe Monica?“

„Conform practicilor medicale, orice barbat normal intampina mari dificultati in a viola o femeie. Spuneti-mi: Clinton a violat-o pe Monica Lewinsky? Fireste, insa, ca toate aceste lucruri sunt incalificabile. Dar ca un barbat de 60 si ceva de ani sa vrea sa faca sex cu domnisoare de nu stiu cati ani nu este o boala, iar el nu mi se pare sub nici o forma bolnav psihic.

Se poate spune ca si ele si-ar fi putut oferi serviciile. Adica ele mergeau acolo fara nici un cadru legal, voiau un examen practicat intr-un mod abuziv si, apoi, eu nu inteleg: de unde epidemia asta pentru marire de nota?!“ (Larisa Ionescu)

ELIMINAT DIN UNIVERSITATE

Biroul Executiv al Senatului UMF Timisoara s-a intrunit, marti, intr-o sedinta extraordinara, pentru a analiza situatia prof.dr. Ioan Branea, acuzat de cateva studente ca le cerea sa faca sex oral daca voiau marire de nota. Branea a refuzat sa vina la audieri, spunand ca ii este rusine. S-a hotarat ca el sa nu mai participe la examinarea studentilor in aceasta sesiune.

“De asemenea, s-a luat decizia de a propune Senatului Universitatii suspendarea activitatii definitive din invatamantul medical din Timisoara a domnului profesor Branea, incepand cu anul universitar 2004-2005“, a declarat, la finalul sedintei, rectorul Stefan Dragulescu.

OPINIA STUDENTELOR: UNELE AR FACE-O, ALTELE NU

Dupa ce la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara un profesor a cerut unei studente o partida de sex oral pentru o infima marire de nota, am intrat in cateva facultati din Bucuresti sa vedem ce spun fetele care se afla acum in focul sesiunii.

In holul Facultatii de Litere este mare vanzoleala. Normal pentru o perioada in care examenele dau cosmaruri invataceilor. Pe aici fetele sunt „cuminti“ si nu vin imbracate provocator la examene. N-am prea vazut fuste scurte sau bluze cam stridente care sa scoata in evidenta muschii bratelor, lucrati la fitness. De aceea fetele fac ochii mari atunci cand aud intrebarea.

Li se pare ciudat si-si dau coate. Cele cu care stau de vorba abia au terminat anul I si n-au prea dat piept cu viata de studente. Mai ales ca, dupa imbracamintea sobra, se vede ca nu sunt bucurestence get-beget, ci par oarecum crescute langa o manastire de maici.

Mi se pare degradant

Ilinca Simon: „ Nu mi se pare normala aceasta situatie si cred c-ar trebui luate masuri drastice impotriva acestor profesori. Eu am la cursuri numai barbati si sunt anul I la Relatii Publice, dar n-am avut niciodata propuneri de felul acesta. Mi se pare o chestie degradanta. Cred ca tine si de studenta. Daca ea se arata interesata si disponibila, este normal ca profesorul sa incerce.

Cred ca acesti profesori cunosc foarte bine psihologia studentei aflate la ananghie. Eu n-amvazut nimic anormal la nici un profesor. Oi fi eu anormala ca nu s-a luat nici unul de mine? Sa ma mai gandesc pentru anii viitori... sa fiu si eu in rand cu lumea“.

Pentru un 10, mai inteleg

Maria Comanescu, studenta anul III la Facultatea de Limbi straine: „Mi se pare caraghios ca pentru o nota de 8 o studenta sa faca asa ceva. Hai, daca marirea era de trei puncte, sa fi luat si ea un 10, mai inteleg, dar pentru un punct amarat... Macar sa fi stiu si ea o treaba. Cred ca mai sunt multi alti profesori care se preteaza la acest lucru si se ascund in spatele functiei.

Si mai cred ca sunt si multe studente care au raspuns unor avansuri la inceput pentru a obtine o nota buna apoi pentru cine stie ce alte favoruri. Cunosc o tipa care nu-l lasa pe profesor sa-i bata apropouri. Lua ea initiativa. O tipa care stie ce vrea... Asa se lauda ea“.

Zvonuri

Maria Simionescu, studenta anul III Facultatea de Limbi straine: „Nici un profesor nu mi-a facut vreodata avansuri pentru a-mi da o nota buna. Eu am invatat si n-a avut nimeni ce sa-mi faca. Am auzit ca o prietena a patit o chestie asemanatoare. Stiu ca a fost un scandal pe vremea aceea, dar nu s-a intamplat nimic.

El preda nu stiu ce materie la Universitatea Hyperion si le mai provoca din cand in cand pe studente. Asta am auzit... acu’ nu stiu cat e fictiune si cat adevar. Dar de alte cazuri nu mai stiu. Asta nu inseamna ca ele nu exista“.

Flirturi

Proaspat iesita din sala de examene, Violeta Marcu de la aceeasi facultate recunoaste ca a avut de-a face cu un profesor. „Am facut un an la facultatea din Craiova si am avut oaresce probleme la o materie in primul an. Aveam un profesor tanar si mi-a facut placere cand m-a invitat la o cafea. Am acceptat, dar nu s-a intamplat nimic mai mult.

N-am continuat ,pentru ca orasul este mic si n-am vrut sa afle ai mei. M-am simtiti foarte bine ca iesisem cu el, dar cum ti-am zis... atat“.

La master ar merge

Carolina Ilisoi este in primul an la master. A terminat facultatea anul trecut si parintii au obligat-o sa mearga mai departe, sa mai aiba o diploma in buzunar. „In facultate n-am avut de suferit pentru ca am invatat si n-am avut nevoie de mariri. Dar acum la master am atatea materii pe care nu le agreez, incat as fi dispusa sa fac un mic compromis.

Cine afla ca eu am obtinut o nota buna doar pe ochi frumosi?“, zice ea razand strengareste. „La o adica, sunt majora si nu trebuie sa ma verifice nimeni. si sa fim seriosi. Nu ti se pare interesant sa ai asa o aventura cu un profesor?“.

Plata in natura la lucrarea de diploma

Ana Maria Ciocan studenta la „o particulara“: „Pai cum sa reziste un profesor cand vede o fata cu fusta scurta, ca sta picior peste picior si chestii d-astea. La o adica, profesorul este si el om, nu?“ Cunosc si eu un caz nu stiu cum il cheama pe profesor, dar am auzit ca are multe carti scoase la activ. Cica ar fi o somitate in domeniul economic.

Iar colega mea isi cauta un indrumator pentru lucrarea de diploma, iar el era mai liber. Cand a mers la el prima oara, a si inceput s-o pipaie. Ea n-a stiut ce sa faca si n-a ripostat. A doua oara, la fel... i-a pus chiar mana pe fund. Si cica abia atunci ea i-ar fi spus ca nu e dispusa sa plateasca in natura. Profesorul ar fi inteles si dupa aceea toate au decurs normal“.

„Daca as scapa de examen“

Catalina Iordache, studenta ASE: „Ma intrebi daca am luat vreodata o nota doar pentru simplul fapt ca am picioare frumoase si am zambit profesorului? Ei bine... nu, dar acum as face-o daca as scapa de examenul la care trebuie sa intru si pe care sigur o sa-l pic“.

Studenti sugubeti

Studentii cred, mai in gluma mai in serios, ca unele fete au scris pe frunte: „Sunt disponibila“. „Pai noi stam cu fetele astea mai multe ore pe zi. Profesorii le vad mai rar decat noi si tot cedeaza uneori si-i apuca pandaliile. Atunci ce sa mai zicem de noi? Facem dusuri reci imediat ce ajungem acasa“, zice Catalin Cosman, student la aceeasi academie.

Lasand la o parte gluma, el spune ca acest lucru n-ar trebui totusi sa se intample. „Sa se consume doar daca si fata vrea. Daca se plac... (incepe sa rada). Sa nu fie o chestie conditionata de o nota amarata“.