Echilibrarea scenei politice este cel mai mare castig al alegerilor locale. S-a creat o alternativa la guvernare si, inca mai important, la Bucuresti a aparut un nou partener de dialog pentru Uniunea Europeana. Aceasta observatie, care ii apartine lui Stelian Tanase, merita comentata pe larg.

Sondajele de opinie dadeau, chiar si cu cateva zile inainte de alegeri, imaginea unei tari cu un singur jucator politic serios. De la inaltimea unor scoruri de 47-48%, uneori depasind si 50 de procente, PSD privea la ceilalti competitori ca la niste pigmei.

Alianta PNL-PD, cu exceptia primului sondaj de dupa constituirea sa in septembrie trecut, nu mai depasea 30%, ci se zbatea undeva in jurul a 25-26%. PRM (care, oricum, nu era privit de Bruxelles ca un partener de dialog) obtinea scoruri de 15-16%, deci duble fata de cat avea sa obtina in alegeri, iar PUR figura la "si altii".

Asadar, un peisaj pustiu in care, pe langa palmierul falnic al lui Agathon si compania, se mai zbateau doar niste smocuri neglijabile.

Perpetuarea la guvernare a PSD, dincolo de 2004, parea sigura, chiar si pentru romanii obisnuiti cu subtilitatile, sforariile si surprizele sondajelor dambovitene, daramite pentru cancelariile occidentale. Prin urmare, Uniunea Europeana, resemnata, a tras de Guvernul de la Bucuresti ca de o loaza de elev, de care nu se prinde cartea cum nu se prinde apa de gasca.

Europa a folosit toate tertipurile didactice si pedagogice - biciul, zaharelul, raportul, vizita, amendamentul - pentru a urni catarul si a-l duce, fie si poticnit in urma Bulgariei, spre tinta 2007. Asta nu a impiedicat PSD sa-si faca din integrare subiectul numarul unu de campanie electorala.

Las' ca asta a dus la niste situatii atat de ridicole, incat mi-era mie rusine de rusinea premierului, cand explica dezastruosul raport al baronesei Nicholson drept un semn de apreciere din partea UE fata de eforturile de integrare ale Bucurestilor; sau propunerea fara precedent a lui Oostlander, de suspendare a negocierilor cu Romania, drept o lovitura la turloaie data de Turcia; sau remarca

potrivit careia Romania este singura candidata la aderare care nu are economie de piata, drept o traducere "fara sentiment" din engleza. Dezastrul din al doilea tur al alegerilor locale, care a pus capac catastrofei din primul tur, a readus pe buzele stranse ale premierului subiectul integrarii.

"Sa ne intoarcem la treaba", a zis, inlocuind promisiunile de pensii si salarii marite cu promisiunea integrarii sigure in 2007. Asta inseamna, implicit, angajamentul ferm ca negocierile de aderare se incheie in acest an, inainte de alegerile generale si prezidentiale.

E treaba premierului Nastase si a consilierilor sai ce teme aleg pentru campania electorala si ce riscuri isi asuma. Eu doar constat ca s-ar putea sa fie un comportament sinucigas. Iata de ce: ziceam mai sus ca reechilibrarea scenei politice aduce si un nou partener de dialog pentru Uniunea Europeana, alternativa credibila la PSD.

Faptul ca Alianta a egalat si chiar a depasit usor scorurile partidului de guvernamant este cel mai putin important argument. Capitala este structura votului, asa cum o arata noua harta politica a Romaniei si sondajele de la iesirea de la urne.

Electoratul PSD se afla preponderent la sate sau in orasele mici, in targuri; Alianta are semnificativ mai multi simpatizanti in orasele mari si mijlocii. Electoratul PSD este in marea sa majoritate format din cetateni cu un grad redus de instruire; cei care simpatizeaza Alianta sunt oameni cu un nivel ridicat de instruire.

Electoratul PSD este format preponderent din varsta a doua si a treia; electoratul Aliantei este semnificativ mai tanar. Nivelul de trai al electoratului PSD este mult mai scazut decat cel al electoratului Aliantei PNL-PD. Rezumand, cu Alianta voteaza mai ales tinerii si o parte a maturilor, educati, activi si cu o oarecare stabilitate materiala din mediul citadin. Clasa de mijloc, adica.

Cu PSD voteaza mai ales o parte a maturilor si batranilor, putin educati, putin activi (deseori asistati social) si cu o situatie materiala precara din mediul rural. Adaugati aici faptul ca majoritatea covarsitoare a investitiilor straine se gasesc in orasele mari si mijlocii, adica acolo unde Alianta stapaneste.

Puneti la socoteala si faptul ca majoritatea fondurilor europene sunt atrase spre acelasi mediu citadin, controlat de Alianta.

Cu siguranta, acest tablou abia schitat aici este cunoscut in detaliu in cancelariile europene. Nu e greu de presupus ce calcule se fac acolo. Intarzierea Romaniei si plasarea ei cu gafaieli tocmai la coada plutonului integrarii, pana si in urma Bulgariei, sunt cauzate de lipsa de reforma, de teama de schimbare.

Or, alegerile locale recente dovedesc tocmai ca, indiferent de ce promite, PSD nu are cum sa fie capabil in viitorul apropiat de reforme si schimbari radicale. Motivul e evident: daca le-ar face ar actiona impotriva propriului electorat.

Presupunand prin absurd ca incepand chiar de azi PSD s-ar lansa intr-o cursa nebuna a schimbarilor si reformelor radicale (zic prin absurd si pentru ca asta ar insemna sa-l ignore pe Ion Iliescu, principalul factor al stagnarii de 14 ani incoace), poate ca ar izbuti sa trezeasca admiratia si sa cucereasca increderea Uniunii Europene; poate ca la alegeri se va putea lauda cu incheierea

negocierilor; in schimb isi va pierde cea mai mare parte a electoratului si va fi aruncat in opozitie. E neverosimil ca pierderea de electorat sa fie compensata cu atragerea unei cantitati de electorat comparabile, de la Alianta.

Mai intai, pentru ca schimbari de o asemenea proportie nu sunt posibile in doar cateva luni si apoi pentru ca Alianta insasi se gaseste pe un trend ascendent, ceea ce inseamna ca se alimenteaza din partea activa a bazinului electoral al PSD. Iar trendurile electorale au o inertie mare, se desfasoara pe perioade intinse de timp.

Isi imagineaza cineva ca daca, in octombrie, UE anunta si saluta incheierea negocierilor cu Romania, o mare parte a electoratului Aliantei, cuprinsa de entuziasm, va trece brusc la PSD?

Acum UE (o constructie politica bazata pe conceptul suveranitatii limitate) are un nou partener la Bucuresti. Credibil. Reprezentantul celui mai activ segment din populatie. O alternativa la PSD. Se pune intrebarea: va primi in vreun fel sau altul Alianta sprijin de la Bruxelles pentru a veni la putere?