Se poate spune ca s-au inregistrat tradari ciudate, care nu au constat in ajutarea unor PSD-isti, ci in sabotarea aliatilor sau a… propriului partid.

La CJ Bihor (UDMR - 10 consilieri, PD - 7, PNL - 7, PSD - 7 si PRM - 2), Kiss Alexandru (UDMR) a obtinut 34 dintre cele 35 de voturi posibile si a devenit presedinte. Situatia alegerii vicepresedintilor a fost insa una extrem de ciudata. PSD si PNL au depus cate o candidatura, iar PD, doua. Este greu de explicat de ce.

Voturile au fost astfel impartite: Stefan Sereni de la PD a obtinut 32 de voturi (9 de la PD, 7 de la PNL, 10 de la UDMR si 6 de la PSD), iar Traian Ghilea de la PSD a obtinut 19 voturi (7 de la PSD, 10 de la UDMR si doua de la PRM). Cei doi au devenit vicepresedinti.

Candidatul PNL Ioan Oprean a strans 10 voturi - 7 de la PNL si alte 3 fie de la UDMR, PSD sau PRM, dar nici unul de la PD, toate cele 9 mergand spre cel de-al doilea candidat al PD, Traian Abrudan. Aici se poate spune ca PD a tradat, prin neacordarea nici unui vot liberalului. Deci, se poate spune ca protocolul a fost incalcat, opinie la care achieseaza si vicepresedintele PNL Paul Pacuraru.

Este adevarat, democratii nu au dat nici un vot PSD, dar au sabotat PNL prin aruncarea in lupta a inca unui candidat. Cu voturile democratilor, Oprean de la PNL ar fi obtinut 19 voturi si ar fi intrat la balotaj cu Ghilea de la PSD. Filiala PNL Bihor a remis, ieri, un comunicat de presa in care a explicat votul, dar, conform observatorilor din zona, acesta a fost unul „foarte bland“.

Invers, la o aruncatura de bat de judetul Bihor, in Salaj, liberalii sunt cei acuzati de tradare. Este adevarat, la un nivel mai jos, la alegerea viceprimarului din orasul Simleul Silvaniei. Si, ceea ce pare curios, aici, PNL a tradat… PNL.

Primarul orasului, Septimiu Turcas, de la PD, a declarat, ieri, ca, potrivit intelegerii cu PNL, democratii au propus pentru functia de viceprimar un consilier al liberalilor, dar, spre stupefactia lor, presedintele PNL Simleul Silvaniei a propus pentru functia de viceprimar un consilier local din partea UDMR.

Dupa numararea voturilor, din totalul de 17 consilieri (5 UDMR, 5 PNL, 4 PD si 3 PSD), 10 voturi au fost pentru candidatul UDMR, iar 7 pentru cel al PNL. Situatia este relativ identica cu cea de la Bihor. Nimeni nu poate fi acuzat de colaborationism cu PSD.

Septimiu Turcas s-a declarat „socat“ de rezultatul votului, adaugand ca „tradarea a venit din partea a doi colegi de Alianta, din PNL“. El a mai spus ca viceprimarul Hanis Geza este o persoana bine pregatita, cu care va putea colabora foarte bine, dar ca problema se pune din punct de vedere politic, pentru ca Alianta D.A. nu a functionat.

La randul sau, presedintele PD Salaj, Viorel Stanca, ne-a declarat ca gestul celor doi membri ai PNL reprezinta „un act de tradare a propriului partid, a electoratului liberal din Simleul Silvaniei si a Aliantei D.A.“.

In opinia lui Viorel Stanca, actiunea de la Simleul Silvaniei a fost coordonata in nume personal de presedintele PNL Salaj, senatorul Corin Penciuc, fara sa aiba consimtamantul Biroului Permanent al PNL Salaj sau al Aliantei D.A., motiv pentru care a facut o sesizare catre conducerea centrala a PD.

De cealalta parte, presedintele PNL Salaj, Corin Penciuc, a declarat ca organizatia sa a avut la Simleul Silvaniei o intelegere preelectorala cu UDMR, care urma sa sprijine in turul al doilea candidatul liberal pentru functia de primar, iar in schimb sa primeasca sustinere din partea liberalilor pentru obtinerea postului de viceprimar.

Presedintele UDMR Salaj, Seres Denes, a confirmat intelegerea la nivel local cu PNL, adaugand ca, la fel ca la Simleul Silvaniei, ar fi dispus pentru colaborari cu PNL si cu PSD si pentru Consiliul Judetean.

„Incidentele“ din cele doua judete vor fi probabil judecate la centru. S-a judecat insa o tradare PNL din judetul Satu Mare. Sase membri ai PNL Satu Mare au fost exclusi pentru ca au colaborat cu PSD. Decizia a fost luata de Biroul Permanent Teritorial al PNL Satu Mare, care a analizat mai multe sesizari venite din teritoriu.

Potrivit unui comunicat al PNL Satu Mare, cele sase persoane excluse din partid care ar fi colaborat cu PSD pentru obtinerea majoritatii in formarea consiliilor locale sunt din Organizatiile PNL Bixad, Acas, Sacaseni, Lazuri.