Constantin Ciutacu a afirmat ca fiecare dintre cei 200.000 de muncitori din domeniul constructiilor care presteaza munca la negru vaduveste bugetul de stat cu 20 de milioane de lei pe an, adica mai bine de 100 de milioane de dolari.

Pe seama numarului de persoane care muncesc la negru in constructii s-au conturat, ieri, in cadrul unui seminar pe teme de concurenta si ajutoare de stat, mai multe pareri. Directorul societatii Impact, Dan Ioan Popp, crede ca nivelul este de 80%.

In schimb, Marin Popescu, secretar de stat in cadrul Autoritatii Nationale de Control, spune ca, dupa calculele sale, doar 40% dintre persoanele care lucreaza in constructii o fac fara forme legale.

Popp a acuzat Agentia Nationala a Locuintelor (ANL) ca distorsioneaza concurenta pe piata locuintelor, deoarece agentia pune in circulatie produse si servicii la un pret cu 50% mai mic fata de valoarea afisata de cei peste 1200 de agenti economici care activeaza in acest domeniu.

Conform acestuia, ajutorul consta in dreptul de folosinta a unui teren fara cheltuiala pentru ANL, acest lucru reprezentand o subventie mascata de 15% din pretul final al locuintei. Urmeaza proiectul de retele urbane, utilitatile si dotarile tehnico-edilitare, care inseamna inca 10 puncte procentuale din pretul final al casei.

Nu trebuie trecute cu vederea, declara Popp, scutirile de orice taxe referitoare la autorizarea si avizarea constructiei, subventiile acordate de ANL la creditele ipotecare si reducerea platii acestor taxe si impozite pentru teren, constructie si intabulare. Popp afirma ca ANL poate acorda un ajutor in valoare de patru procente din dobanda platita de o persoana la creditul ipotecar.

Mai mult, s-a anuntat ca se plateste TVA si pentru constructiile ANL, dar, totodata, se acorda subventii de 20% din valoarea locuintei, ceea ce inseamna practic eliminarea acestei taxe“, a mai afirmat Popp.

In replica, Corneliu Popescu, directorul general al ANL, a tinut sa precizeze ca institutia pe care o conduce nu este o firma constructoare, ci un integrator care pune cap la cap actorii de pe piata constructiilor cu finantatorii, bancile si autoritatile locale, care pun la dispozitie utilitatile.

Popescu l-a avertizat pe Popp ca, daca mai face afirmatii de genul celor de mai de sus, il va actiona in judecata. „Exista terenuri din domeniul public care nu isi mai justificau rostul, au fost redirectionate prin ANL, nu ANL, catre autoritatile publice locale, care le vand beneficiarilor. Statul a acordat dreptul autoritatilor locale sa hotarasca pretul.

ANL nu stabileste pretul, ci doar atrage atentia constructorilor care doresc sa construiasca prin intermendiul sau ca subventia de 20% acordata cetatenilor la constructia primei case nu se acorda pentru preturile minime si pentru profiturile foarte mari“, a mai spus Popescu.

Ca urmare a acuzelor lui Popp, Consiliul Concurentei s-a autosesizat si va intreprinde o investigatie in aceasta privinta, a anuntat Constantin Ciutacu.