Desi, marti, searaBiroul Executiv al structurii in cauza s-a intrunit special pentru a analiza oportunitatea mentinerii lui Popescu in fruntea pesedistilor bucuresteni, in conditiile esecului de la scrutinul recent incheiat, decizia a fost cat se poate de favorabila pentru cel care detine portofoliul industriilor in cabinetul Nastase.

Reconfirmat ca presedinte, Dan Ioan Popescu este protejat in planul imaginii si de catre colegii sai din staff-ul PSD, care s-au ferit ieri sa raspunda la telefoanele mobile sau au refuzat sa faca aprecieri cu privire la situatia sa.

De pilda, ne-a fost imposibil sa luam legatura cu vicepresedintele Sorin Oprescu, cel care, de altfel, a si condus sedinta Biroului Executiv al organizatiei Bucuresti, dar si cu deputatii Aura Vasile si Rodica Nassar, membre active ale filialei. “Abonatul nu poate fi contactat... “, “Momentan nu va pot raspunde...

”, au fost mesajele care intampinau pe oricine incerca sa dea de persoanele in masura sa-si exprime punctul de vedere asupra chestiunii respective. Fostul purtator de cuvant al PSD si candidat - pentru o vreme - al formatiunii la Primaria Generala, Bogdan Niculescu-Duvaz, a refuzat categoric sa faca vreun comentariu la adresa gestului superiorului sau pe linie de partid.

“In ce calitate sa ma pronunt? Nu cunosc nimic din ceea ce s-a intamplat”, ne-a pus in vedere Bogdan Niculescu-Duvaz, desi ocupa si un post de secretar executiv in cadrul PSD.

Un alt lider marcant al social-democratilor, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, nu a dorit sa raspunda, ieri, la intrebarile ziaristilor pe teme extraparlamentare, intrucat un membru al familiei sale se confrunta cu grave probleme de sanatate.

Trebuie reamintit faptul ca Dan Ioan Popescu a plecat, marti seara, inainte de incheierea sedintei Biroului Executiv al organizatiei, precizand ca este normal sa nu participe la dezbaterile in legatura cu soarta sa. Pe de alta parte, el a anuntat, in aceeasi zi, printr-un comunicat, faptul ca se pune la dispozitia colegilor sai “pentru a analiza activitatea depusa si a decide”.

“Stiu ca, duminica seara ati asteptat de la mine, ca sef al Organizatiei Bucuresti, un altfel de discurs decat cel pe care l-am tinut. Ati avut impresia ca nu-mi asum esecul.

De aceea, initial, m-am gandit sa declar ca ma pun la dispozitia Delegatiei Permanente a partidului. Am renuntat apoi, gindindu-ma ca voua, celor 61.960 de activisti ai Capitalei, trebuie sa va dau socoteala”, se arata in documentul amintit, adaugandu-se ca “unii au tratat cu superficialitate” actiunile PSD, “uitind de necesitatea dialogului permanent cu alegatorii”.

In lipsa unor “schimbari de fond”, Ponta se teme de iminenta unui “cartonas rosu” la generale

Vicepresedintele partidului de guvernamant, Victor Ponta, a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca rezultatele alegerilor locale au reprezentat un avertisment serios pentru PSD si a admis ca, in situatia in care nu vor aparea schimbari de fond in structura formatiunii, nu este exclus ca social-democratii sa piarda scrutinul din toamna.

“Parerea mea este ca alegerile locale au fost un cartonas galben pentru noi si, daca nu intelegem sa luam masuri de fond, va veni cartonasul rosu”, a apreciat Ponta, precizand ca se impun masuri serioase acolo unde s-au inregistrat rezultate foarte proaste, inclusiv la nivel central.

Mai mult, liderul tinerilor pesedisti sustine ca in privinta filialelor “problema” la care s-a actionat “curajos”, luandu-se masuri din timp, scorurile inregistrate la locale au fost bune, exemple in acest sens fiind Gorjul si Ilfovul - organizatii in care este implicat personal.

El si-a continuat rationamentul insistand pe necesitatea inlaturarii “oamenilor care nu mai aduc beneficii”, dar a adaugat ca nu conteaza daca cineva din partid este baron, ci modul in care respectivul este perceput de catre populatie.

Victor Ponta a criticat si atitudinea PSD fata de sondajele de opinie, gasind foarte grav faptul ca social-democratii s-au bazat pe barometre gresite si “nu au spus realitatea”, ci doar ceea ce dorea partidul sa auda.

Ioan Rus, printre putinii care “spun lucruri neplacute”

Victor Ponta a mai aratat ca partidul de guvernamant are nevoie de oameni “care sa spuna lucrurile neplacute”, Ioan Rus fiind, in viziunea sa, unul dintre putinii care fac acest lucru. El considera ca PSD “nu mai are timp pentru alte strategii” si ca trebuie sa intocmeasca analize pentru toate zonele, “fara a acoperi pierderile”.

“Daca mergea prost la Gorj imi asumam responsabilitatea, fiecare trebuie sa-si asume responsabilitatea”, a subliniat Ponta, exprimandu-si convingerea ca, in ceea ce priveste situatia de la Bucuresti, “Dan Ioan Popescu va prezenta analiza necesara”.