„Asa ceva este imposibil. Nu s-ar tine cont de conditiile din piata. Mai intai, comisionul nu este un tarif, iar, in al doilea rand, agentiile imobiliare fac afaceri, deci negociaza comisionul direct cu clientul, in functie de valoarea unui imobil sau de complexitatea tranzactiei“, ne-a declarat Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI).

El a explicat ca „putem stabili tarife doar pentru serviciile indispensabile, cum ar fi o «taxa de vizionare», chiar daca si acest lucru ar fi o prostie“.

Unul dintre motivele invocate de Zamfir in combaterea ideii Consiliului Concurentei este ca afacerile cu imobiliare au o activitate fluctuanta, iar un comision fix le-ar pune in pericol, avand in vedere ca firmele de profil efectueaza liniar unele plati cum ar fi asigurarea de raspundere profesionala sau garantarea imobiliara.

„1,5 la suta ar fi un comision de dumping, pe care il pot suporta doar agentiile foarte mari. In concluzie agentiile mici si mijlocii legale, ar fi fortate sa iasa de pe piata“, a subliniat Zamfir.

UNAI sustine introducerea unui comision „de referinta“ de trei procente plus TVA. Fiind de referinta acesta ar fi un etalon in jurul caruia agentii imobiliari ar putea negocia in continuare comisionul oprit de firmele specializate.

Zamfir a mai spus ca „toate institutiile statului, inclusiv Consiliul Concurentei, sunt total in afara acestei probleme, nu au o imagine reala despre acest domeniu. Dupa 1990 nimeni nu s-a ocupat de sectorul imobiliar si acum vin cu astfel de propuneri nerealiste. Ne vom consulta saptamana viitoare cu Consiliul Concurentei si le vom expune parerile noaste.

Daca nu ne sunt respectate punctele de vedere vom lua masuri de protest la nivel national“, a avertizat Zamfir.

Comision de pana la 100 la suta la inchirieri, 6 la suta

la vanzari-cumparari

Agentiile imobiliare cer, in prezent, un comision de 50 la suta la cel care inchiriaza apartamentul si tot atat pentru chirias. La vanzarea-cumpararea unui spatiu locativ se percepe un comision de trei la suta pentru vanzator si tot atat pentru cumparator.

Astfel, din aceasta activitate de intermediere, firma ia suta la suta in cazul inchirierilor si sase la suta in cazul vanzarii-cumpararii.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR:

„O casa construita cu muncitori straini si materiale de import costa cu 70 la suta mai putin“

Achizitionarea repetata a imobilelor existente provocata in special de lipsa unor constructii noi a urcat nejustificat pretul spatiilor locative, a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la o emisiune B1TV. El crede ca din piata imobiliara castiga doar agentiile de profil, care prin intermedieri repetate au urcat artificial preturile locuintelor.

Vasilescu a mai spus ca nu este vina agentiilor ca astfel de lucruri se intampla, ci a lipsei unor stimulente reale pentru construirea de locuinte noi. Reprezentantul BNR a aratat ca aceeasi casa construita sau renovata cu forta de munca si materiale straine ajunge sa coste cu 70 la suta mai putin decat daca muncitorii si materialele ar fi de pe piata noastra.