Michael Bloomberg, a propus o serie intreaga de masuri, de la cele de ordin practic pana la cele menite sa starneasca hazul, cum ar fi durata maxima admisa pentru "exprimarile vocale" ale simpaticelor patrupede sau pentru micile anunturi muzicale in scopuri de reclama care razbat din difuzoarele cu care sunt prevazute rulotele vanzatorilor ambulanti de inghetata.

"Zgomotul provoaca tulburari ale somnului, impiedica oamenii sa-si petreaca in liniste timpul lor liber, tot asa cum poate duce la altercatii atunci cand politia este nevoita sa intervina. In plus, poate avea ca rezultat deficiente ale auzului pentru persoanele care lucreaza in conditii de poluare sonora", a declarat primarul.

In consecinta, voluminosul program de masuri pe care il propune - nu mai putin de 45 de pagini - prevede, intre altele, reglementarea stricta a numarului de decibeli pe care ii poate produce, de pilda, un aparat de conditionare a aerului si interzice plimbarea pe strazi cu radiocasetofoane portative date la maximum, asa cum le place in special tinerilor newyorkezi de culoare.

Se interzice activitatea pe santierele de constructii in week-end si in cursul noptii.

Soferii care claxoneaza in nestire sau cei ale caror sisteme de alarma au defectiuni, asurzind pe cei din jur, sunt pasibili de amenzi usturatoare, la fel ca si proprietarii de baruri si restaurante, care lasa usile deschise, distanta maxima pana la care se poate propaga zgomotul din interior (inclusiv muzica) neputand depasi 4,5 metri. In ce priveste populatia...

canina, aceasta va avea voie sa latre doar cinci minute in timpul noptii si 10 minute in timpul zilei, altfel stapanii vor fi amendati. Pana in 2006 vanzatorii ambulanti de inghetata vor trebui sa renunte la reclamele muzicale, transmise prin difuzoare, in favoarea unui clopotel discret. Sunt incriminate si vibratiile, pentru a caror atenuare vor trebui adoptate masuri de antifonare.

Asemenea masuri vor trebui adoptate si pe santierele de constructii, iar pickhamerele cu ajutorul carora este dislocat asfaltul vor trebui prevazute cu amortizoare. Amenzile merg de la 45 dolari in cazul contraventiilor minore pana la 25.000 dolari cand e vorba de incalcari majore ale normelor de convietuire. Zgomotul este considerat principala problema a New York-ului.

Zilnic autoritatile municipale si cele politienesti primesc o mie de plangeri in aceasta privinta. Dincolo de acele aspecte care tin de domeniul anecdoticii, planul de masuri propus de primarul New York-ului vadeste, intr-adevar, grija pentru cetatean.

Ce sa mai spunem despre Primaria Capitalei noastre sau de primariile de sector, in al caror program de lucru nu se pomeneste nimic de zgomotul agresiv, ca si cum aceasta problema nici nu ar exista! O grava lacuna, care se cuvine neintarziat inlaturata.