Potrivit presedintelui CNA, Ralu Filip, LPF a incheiat un contract cu Telesport , dandu-i drepturile de televizare pentru o perioada de patru ani. "Aceasta trecere s-a facut prin incredintare directa, fara licitatie", a declarat Ralu Filip, amintind ca acoperirea postului Telesport este foarte redusa. "Se creeaza o pozitie dominanta a unuia in defavoarea celuilalt", a afirmat Filip.

in comunicatul remis de CNA se arata ca "pe de o parte, absenta licitatiei a impiedicat posturile de televiziune sa concureze pentru obtinerea drepturilor de difuzare a campionatului, iar pe de alta parte, sunt impiedicate cluburile sa concureze la vinzarea drepturilor lor catre posturile de televiziune".

"De asemenea, Liga Profesionista de Fotbal nu a respectat dispozitiile Legii concurentei in ceea ce priveste obligatia de a notifica Consiliului Concurentei orice intelegere anticoncurentiala si nu a obtinut, conform criteriilor stabilite de Legea nr. 21/1996, anterior incredintarile directe, decizia de exceptare", se arata in comunicatul semnat de presedintele CNA.

in plus, CNA considera ca practica Ligii Profesioniste de Fotbal "afecteaza interesul publicului, al cluburilor, precum si al posturilor de televiziune", fiind "contrara normelor europene".

CNA reaminteste Consiliului Concurentei si recomandarea scrisa, facuta in urma cu doi ani Ligii Profesioniste de Fotbal, de a acorda drepturile exclusive de difuzare a campionatului national de fotbal, numai prin licitatie.

"Un alt aspect care incalca normele europene in materie, dar si pe cele impuse de Legea concurentei, afectand grav dreptul publicului la informare, dar si interesele posturilor de televiziune, este incredintarea, in acelasi pachet, si a drepturilor exclusive de a folosi imagini de la meciurile campionatului national de fotbal - editia 2004-2005", atrage atentia CNA.

Consiliul mentioneaza ca LPF a oferit, prin incredintare directa, pe o perioada indelungata de timp, doua exclusivitati: transmiterea meciurilor si dreptul de a folosi imagini din meciurile respective, procedeu care "elimina, din start, ideea de concurenta, generand pozitii de monopol pe piata".

in final, CNA arata ca asteapta "o atitudine publica" din partea Consiliului Concurentei, "care sa repuna lucrurile in dimensiunea standardelor europene, dar si ale Legii concurentei".