Scrisoarea, „cenzurata la greu“, dupa cum face cunoscut Reuters, a ajuns ieri in paginile revistei Newsweek, prin intermediul unuia dintre avocatii lui Saddam Hussein, Muhammed al Rushadan. Aceasta unica scrisoare a fost inmanata fiicei celei mari a lui Saddam, aflata in Iordania, la Amman, de catre Crucea Rosie, care l-a vizitat in detentie pe fostul dictator la 21 februarie.

Locul si numele inchisorii in care este detinut Saddam sunt inca secrete.

17 CUVINTE

Mesajul este adresat „Fiicei mele“ si este scris pe un formular-tip, „pentru familie“, furnizat de CICR (Comitetul International al Crucii Rosii), aparent de mana lui Saddam, care figureaza cu functia si gradul militar pe adresa expeditorului: „Presedintele Republicii Irak“ si „Maresal“.

Din cele 14 randuri scrise de Saddam, doua treimi au fost sterse la cenzura, astfel ca, in afara de trei propozitii intregi, au ramas 17 cuvinte, „ce nu pot da vreun inteles restului continutului“, spune Rushadan. Iata „intregul“ din mesajul lui Saddam: „In numele Domnului milostiv... micii mele familii si marii mele familii, «salaam alekum» ...

In ceea ce priveste spiritul si moralul meu, sunt ridicate, multumita Domnului. Va salut pe toti“.