In perioada 2000 - 2001, pe raza judetelor Neamt, Bacau, Iasi, Prahova, Brasov si Vaslui, precum si a municipiului Bucuresti, si-a desfasurat activitatea o retea de crima organizata, specializata in procesarea, transportul si comercializarea ilegala a produselor petroliere, ce utiliza un circuit financiar complex, ce prejudicia bugetul statului cu sume de ordinul a zeci de miliarde de lei.

In acest scop, reteaua a angrenat mai multe firme private, in numele carora erau intocmite documente de evidenta contabila false, concomitent cu nedeclararea sau ascunderea veniturilor impozabile.

Capeteniile

Reteaua era organizata si coordonat` de fratii Craciun Marius - director general al firmei "Intermezzo" SRL Piatra Neamt si Craciun Vasilica - director general al firmei Bialuc Trans SRL din Piatra Neamt.

[arbomedia]Reteta de succes a evazionistilor

Prin cele doua firme, sus-numitii achizitionau produse petroliere (combustibili tip M, P si CLU, exceptate de la plata taxelor) de la Rafinaria Darmanesti. Furnizorii cointeresati, care stiau destinatia produselor, erau Valentin George Anastasiu (director general); Octavian Angheluta (director economic) si Maria Petroiu (sef serviciu marketing).

Marfa cumparata de la Darmanesti era comercializata ilegal, ca produse finite (motorina) prin firmele intermediare:

Maidan Ronepi SRL

Hafar Company SRL

Bustropet Srl

Steriel SRL

Decostil Trading SRL

Why Not SRL

Sus-numitele firme nu figurau cu activitati comerciale derulate, fiind folosite de fratii Craciun drept acoperire a afacerilor ilegale cu produse petroliere. Din dispozitiile fratilor Craciun, Florin Sandovici si Mircea Andries, angajati ai firmelor Bialuc Trans si Intermezzo Impex, intocmeau documente contabile false ce evidentiau comercializarea carburantilor catre diverse benzinarii din tara.

Produsele petroliere erau expediate, insa, direct de la rafinarii la distribuitorii finali, de autocisterne ce apartineau firmelor Bialuc Trans si Intermezzo Impex, soferilor fiindu-le inmanate documente false din care rezulta ca transporta carburanti auto (motorina sau benzina).

Pentru a se sustrage de la plata TVA, firmele Bialuc Trans si Intermezzo Impex emiteau facturi false pentru cheltuieli fictive, justificate in cele mai multe cazuri ca achizitii de piese de schimb.

De asemenea, insemnate cantitati de motorina, scutite de plata taxelor in baza declaratiilor date pe proprie raspundere de fratii Craciun, cum ca nu le vor folosi in transportul rutier erau, de fapt, vandute prin statii PECO.

Gruparea a fost implicata si in achizitionarea de subproduse petroliere de la Carom Onesti. Acestea erau depozitate la depozitul firmei Romoil SA Brasov unde, cu sprijinul administratorului societatii, erau procesate artizanal, produsul astfel obtinut fiind valorificat ilegal pe piata interna drept benzina Premium.

Actiunile fratilor Craciun au legatura cu marea frauda realizata la Rafinariile RAFO, Carom si Darmanesti de Corneliu Iacubov si directorii unitatilor respective.

Pentru activitatile ilegale desfasurate de grupul coordonat de fratii Craciun, pe data de 25.01.2001, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Justitie a dispus perchezitii la sediile societatilor implicate, precum si arestari. Alaturi de cei doi frati Craciun, a fost arestat Constantin Sabin Maidan, membru important al gruparii.

Timp de noua luni, banditii au luat concediu, intr-un penitenciar din Bucuresti. Au facut scvhimb de experienta cu alti colegi de celula, ajunsi acolo pentru fapte asemanatoare. In octombrie 2003, fratii Craciun si complicele Maidan au fost eliberati, beneficiind, acum, de mult mai multa stiinta de carte.

Procesul lor se judeca in pas de melc la Curtea de Apel Bucuresti. Se judeca atat de tacticos si de pasnic, incat nu e de merare ca sentinta sa se pronunte candva, dupa prescrierea infractiunilor... Pe Constantin Maidan il doare, oricum, in basca: a avut grija sa-si ia talpasita din tara. Ceilalti inculpati se sfiesc sa se prezinte la termenele de judecata.

In acest rastimp, fratii Craciun s-au apucat de treaba. Prin firmele lor, Bialuc Trans si Intermezzo Impex, nu mai puteau derula activitati comerciale. Atunci, si-au facut firme pe numele altora. Asa au luat fiinta SC Lider Compet Trans SRL din Savinesti (actionar Ana Tofan) si SC Astri Mob SRL din Dumbrava Rosie (Actionar fina lor Alina Elena Constantin).

Cele doua femei n-au treaba cu activitatile firmelor pe care, chipurile, le conduc. Au grija fratii Craciun sa mearga totul bine. Si nici nu se prea sfiesc, dupa cum o arata vanzarea activelor de pe vechile firme, catre firmele noi. Asa au incasat, dintr-un foc, TVA de 10 miliarde de lei.

Iata, asadar, cum seria ilegalitatilor a reinceput, cu avant, cu foame mare si mai ales cu proptele bine "alimentate".

Atunci cand ai bani negri la discretie, gasesti, asemeni fratilor Craciun, proptele in Prefectura, Politie, Garda Financiara, Directia Finantelor Publice. Peste tot unde nevoia o cere. Structura de crima organizata se reface rapid, bratele taiate ii cresc la loc, cuprinzand judetele Neamt, Iasi, Brasov, Bacau, Galati si buricul tarii, Bucuresti.

Pe langa afacerile necurate cu produse petroliere, inginerie in care capii rautatilor sunt deja doctori, banda are activitati diverse, intre care camatarie si colectare de credite bancare fara respectarea normelor de prudentialitate bancara. Baietii sug la greu si, deocamdata, nici o banca nu se simte ciupita. Va veni, insa, vremea.