Opozitia cere ancheta penala in cazul Sergiu Sechelariu; Asociatiile de ziaristi au luat atitudine fata de amenintarea cu moartea adresata unui jurnalist din Bacau de catre Dumitru Sechelariu

Declaratia in care secretarul de stat in Ministerul Trasporturilor, Sergiu Sechelariu, recunostea ca a luat fonduri de la alte judete si le-a trimis la Bacau contiunua sa faca valuri.

Surse din partidul de guvernamint au declarat, pentru agentia Mediafax, ca secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Sergiu Sechelariu, ar putea fi inlocuit din functie de premierul Adrian Nastase, pina la sfirsitul saptaminii. De numele lui Sergiu Sechelariu se leaga insa scandalul privind constructia vilei premierului Nastase din strada Zambaccian.

Pe de alta parte opozitia cere anchetarea penala a lui Sergiu Sechelariu si derularea unei investigatii la nivelul intregului guvern pentru depistarea tuturor cazurilor de deturnare de fonduri.

“Este prima data cind un reprezentant guvernamental recunoaste ca a deturnat fonduri publice in interes de partid si de familie”, a apreciat purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, adaugind ca Parchetul trebuie sa se sesizeze din oficiu.

Vicepresedintele PD Adriean Videanu cere inclusiv raspunderea primului-ministru pentru ca a permis incalcarea Legii bugetului de catre unul dintre subordonatii sai. El a apreciat ca premierul Nastase trebuie sa-l demita de Sechelariu si sa-l puna la dispozitia Parchetului.

In plus, PD si PNL vor demisia ministrului transporturilor Miron Mitrea, care si el ar trebui sa raspunda in fata organelor de ancheta. “Miron Mitrea este implicat direct in aceasta afacere cu bani publici. El este ordonatorul principal de credite si raspunde pentru faptele adjunctilor sai”, a mentionat Nicolaescu.

Sergiu Sechelariu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, a recunoscut, intr-un material difuzat de Antena 1, ca a acordat fonduri preferential pentru Bacau. “Am trimis foarte multi bani la Bacau, in municipiu si judet.

De aceea am fost acuzat de “Evenimentul zilei”, Antena 1 si “Jurnalul National” ca am luat fonduri din alte judete si din municipiul Bucuresti si le-am trimis la Bacau. Asa este. Ma fac vinovat de acest lucru.

Dar asa am considerat ca este normal, sa va rasplatesc votul pe care l-ati dat acum patru ani de zile”, spunea Sergiu Sechelariu la o intilnire cu alegatorii bacauani.

Intr-un interviu publicat ieri de “Evenimentul zilei”, Sechelariu a incercat o justificare: “Am spus si eu ca omul care isi face o campanie electorala. A fost un mesaj electoral. Asta a fost. Un mesaj electoral”.

Intr-un clasament publicat de EVZ, Bacaul conduce in topul judetelor carora Ministerul Transporturilor, in care Sergiu Sechelariu este secretar, le-a alocat in ultimii trei ani sume de la buget pentru drumuri.

Nastase, somat sa se dezica de Dumitru Sechelariu

Clubul Roman de Presa care reuneste patronatul din mass-media si reprezinta interesele ziaristilor, solicita interventia de urgenta a organelor de drept “inainte ca ireparabilul sa se produca si primul ziarist sa fie ucis doar pentru ca este ziarist”.

“Clubul Roman de Presa este indignat de amenintarile proferate de fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, la adresa ziaristului “Gazetei de Bacau”, Sebi Sufariu, care vin in continuarea tuturor agresiunilor impotriva presei din ultima perioada”, se arata intr-un comunicat al Consiliului de Onoare al CRP.

Clubul Roman de Presa considera inadmisibil “ca cineva sa-si permita sa vorbeasca astfel unui ziarist care nu are alta vina decit aceea ca apartine acestei bresle”. “Condamnam aceste manifestari ale iresponsabilitatii politice.

Este inadmisibil ca astfel de declaratii sa fie in continuare tolerate si tratate ca inofensive”, protesteaza organizatia care reprezinta interesele ziaristilor.

Agentia pentru Monitorizarea Presei membra a asociatiei internationale “Reporteri fara frontiere” a cerut, ieri, presedintelui PSD, Adrian Nastase sa ia o pozitie clara in ceea ce priveste amenintarea cu moartea a ziaristului din Bacau “venita din partea unui membru marcant al PSD”.

“Agentia de Monitorizare a Presei atrage atentia asupra faptului ca amenintarile adresate ziaristilor de catre politicieni, functionari publici, demnitari, chiar daca nu acopera intentia reala a acestora au ca efect incurajarea agresiunilor impotriva jurnalistilor.

Acest lucru este dovedit de seria de incidente violente care au implicat ziaristi, dupa un comunicat al ministrului Ioan Mircea Pascu remis presei in urma cu 2 ani.

In acel comunicat, Ministrul Apararii facea referire la “sanatatea” ziaristilor si exprima, intr-o maniera mai putin voalata, amenintarea cu agresiuni fizice”, scrie in protestul public Agentia de monitorizare a presei(AMP) condusa de ziaristul Mircea Toma.

Potrivit AMP, aceste declaratii sint inaccpetabile “pentru ca ele au ca efect situatii ca cele petrecute in anul 2003, cind mai multi jurnalisti cu suferit agresiuni fizice foarte grav”. Fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu l-a amenintat miercuri cu moartea pe ziristul sportiv de la Gazeta de Bacau, Sebi Sufariu.

“In momentul cind mai comentezi ceva, tine minte, te trec pe lista si te execut.(...)Tu chiar vrei sa te calc pe git, ba?...nu mai sint persoana publica si daca eu, ca primar, iti f... o bataie, ...am mai batut un ziarist”, sint citeva fragmente din amenintarile lui Sechelariu adresate ziaristului, intr-o convorbire telefonica.

In aceeasi discutie, Sechelariu i-a adresat mai multe injurii ziaristului, intr-un limbaj suburban, care din decenta nu merita reproduse.