Reportera de investigatie Alina Anghel, de la saptamanalul Timpul, a fost grav ranita de doi atacatori. Organizatiile de presa isi exprima ingrijorarea si resping ipoteza jafului, formulata de politie. Directorul de la Timpul afirma ca atacul reprezinta o reactie fata de articolele Alinei Anghel.

Jurnalista a fost atacata de doi barbati in fata blocului in care locuieste. Atacatorii au lovit-o cu rangi. Jurnalista a suferit o comotie cerebrala, o plaga craniana si o fractura la antebratul stang. Alina Anghel este autoarea mai multor articole de investigatie privind tranzactii ilegale cu bani publici, operate, afirma ea, de Cancelaria de Stat.

Directorul Timpului acuza puterea

Directorul saptamanalului Timpul, Constantin Tanase, crede ca atacul este legat direct de investigatiile Alinei Anghel, vizand tranzactia cu automobile de lux „Skoda” dintre Cancelaria de Stat si Compania „Daac-Hermes”, prin care ar fi fost deturnati bani publici.

Jurnalista a mai scris despre un jeep de lux "Nisan XTerra" facut cadou ministrului de interne de catre presedintele "Daac-Hermes", Vasile Kirtoka, si despre procesul intentat saptamanalului de catre "Daac-Hermes". Compania a solicitat doua milioane de dolari despagubiri materiale.

Constantin Tanase afirma ca atacul ar fi fost orchestrat de conducerea politica a tarii, incepand cu presedintele Vladimir Voronin, care, potrivit lui Tanase, ar avea relatii de prietenie cu ministrul de interne, Gheorghe Papuc, si cu presedintele companiei "Daac-Hermes", Vasile Kirtoka. Acesta a cerut recent instaurarea cenzurii in presa in mod oficial.

Constantin Tanase mai crede ca, prin acest atac, puterea comunista da de inteles ca nu e dispusa sa tolereze presa incomoda, mai cu seama intr-un moment de campanie electorala.

Saptamanalul Timpul insa isi va continua investigatiile, inclusiv pe cele la care lucra Alina Anghel, a declarat Constantin Tanase, adaugand: ”In cazul in care se face acest odios joc duplicitar de integrare europeana si de o forma de fascism in aceasta societate, atunci va spun ca ei nu se vor opri aici. Nu se vor opri aici! Este groaznic ce spun eu, dar ei vor merge mai departe.

Eu nu stiu cine este urmatorul...”

Ministerul de interne respinge acuzatiile

Ministerul de interne respinge acuzatiile din partea conducerii saptamanalului Timpul potrivit carora Alina Anghel ar fi fost victima unui atac organizat de politie. Ofiterul de presa al Ministerului de Interne, Eugen Vitu, a declarat la BBC ca ministrul de interne neaga categoric faptul ca ar putea fi vorba de o actiune a politiei deoarece „exista activitati mult mai impunatoare”.

„In pofida articolelor Alinei Anghel, nu a fost facuta vreo indicatie directa sau indirecta de punere la punct a ziaristei”, a declarat Eugen Vitu.

Cele mai importante organizatii ale jurnalistilor din Republica Moldova – Centrul Independent de Jurnalism, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul „Acces-info”, Asociatia Presei Independente si Asociatia Presei Electronice „APEL” – sunt insa mai putin inclinate sa accepte versiunea unui jaf ordinar formulata de ancheta.

Potrivit Directorului Centrului Independent de Jurnalism, Angela Sirbu, atacul socant asupra Alinei Anghel arata ca metodele de lupta ale autoritatilor cu presa incomoda devin din ce in ce mai dure: „Sunt prea multe coincidente in acest caz. I se intampla unei ziariste care se ocupa de investigatii de la un ziar care este atacat in instanta judecatoreasca.

Acest fapt nu poate fi ignorat si sunt sigura ca atacul este legat de activitatea Alinei Anghel. Cazurile de acest fel ii descurajeaza foarte mult pe jurnalisti si-ti piere pofta sa mai faci jurnalism in Republica Moldova, nemaivorbind de jurnalismul de investigatie. Cred ca, in aceste conditii, fara o reactie din exterior, vocea noastra are foarte putine sanse sa fie auzita.”

Comunitatea jurnalistilor afirma ca este ingrijorata de aceasta agresiune cu atat mai mult cu cat ea survine cu mai putin de un an inaintea alegerilor parlamentare.