O asemenea premiera nici n-a visat democratia romaneasca. Multe se puteau imagina sau visa. Dar sa vezi la televizor un demnitar cum recunoaste in fata multimii ca a deturnat banii publici pentru a-i duce la Bacau, unde fratele sau era primar, si ca a facut acest sacrificiu de dragul orasului, ei bine, asta chiar era greu de imaginat.

Si totusi, miercuri seara, Antena 1, in emisiunea de stiri (nu de umor), ni l-a aratat pe Sergiu Sechelariu, secretar de stat la Transporturi, Constructii si Turism, cum spunea ca a deturnat bani de la Bucuresti pentru Bacau.

Imaginile au fost soc-soc-soc! Partenerul de afaceri al primului-ministru, cel cu care cabinetul de avocatura Adrian Nastase a construit imobilul din strada Zambaccian (pe un teren cumparat de la un alt baron de Tartasesti - Gabriel Bivolaru, aflat in puscarie), se dadea in stamba. Pur si simplu se lauda ca a deturnat banii de la buget pentru a face o favoare concitadinilor.

Si spunea toate acestea in fata multimii, in campanie electorala, cu scopul de a-i convinge pe bacauani sa-l voteze pe fratele sau. Cu alte cuvinte, iubitilor, am furat de la bucuresteni ca sa va aduc voua. Acu’ alegeti-l pe frati-miu!

Bacauanii, mai destepti decit fratii Sechelariu, au raspuns cu NU. N-au rasplatit banii luati din bugetul bucurestenilor cu un vot pentru Dumitru Sechelariu. L-au trimis la plimbare!

Imaginile socante difuzate de Antena 1 n-au cutremurat prea multa lume. TVR, PRO TV, Prima TV, B1 si Realitatea au tacut chitic. Adrian Nastase si guvernul lui s-au facut ca ploua. In ciuda faptului ca avea de-a face cu o prima marturisire publica a unei deturnari de fonduri, Partidul Social Democrat nu a gasit de cuviinta sa se desolidarizeze de asemenea practici.

Si nici sa-i retraga sprijinul lui Sergiu Sechelariu. Ca sa nu mai vorbim de PNA sau de Parchetul General! Cit despre o eventuala investigatie legata de colaborarea dintre primul-ministru si secretarul de stat cu care isi construieste blocul din Zambaccian (daca nu l-or fi terminat), ce sa mai vorbim! Inca nu sintem in Uniunea Europeana!

Materialul prezentat de Antena 1 ne mai spune ceva. Dovedeste politica PSD fata de Bucuresti. Ce s-a intimplat cu fondurile Capitalei si cum a fost blocat Traian Basescu. In acelasi timp, din confesiunea publica a lui Sergiu Sechelariu putem intelege si principiul pe baza caruia au fost racolati ceilalti primari.

Prin intermediul fondurilor, ei au fost santajati politic sa se mute de la partidele mici la partidul-stat.

Ce fel de democratie avem? Un demnitar marturiseste ca a deturnat bani din bugetul public, si presa tace. Populatia ride. Iar partidele de opozitie se uita la luna. Asta in timp ce PSD se ocupa de evaluarea rezultatelor obtinute la locale, unde, zice partidul, a cistigat consideratia nemarginita a locuitorilor tarii (mai ales de la Bacau!).

Nici Adrian Nastase nu se considera obligat sa spuna ceva despre partenerul sau de afaceri pe care l-a adus si in guvern. Nici Miron Mitrea, seful institutiei in care Sechelariu “a lucrat” banii, nu se socoate obligat sa cerceteze cazul si sa dea explicatii.

Necum sa ceara trimiterea la plimbare a nabadaiosului ministru (singurul utilizator de 200 de cuvinte care a ajuns vreodata demnitar).

Cit despre o pozitie a lui Ion Iliescu, garantul democratiei, pardon!

Sau, mai exact, ciao!