Astazi expira termenul prevazut de lege pentru constituirea noilor consilii locale, judetene si municipale. Ieri mai ramasesera neconstituite circa o treime din aceste consilii.

O treime din consilii nu s-a constituit

Aproape doua treimi din consiliile locale, judetene si municipale erau constituite cu o zi inainte de expirarea termenului prevazut de lege, respectiv astazi.

GABRIELA ANTONIU

Ministrul delegat pentru administratia publica, Gabriel Oprea, a precizat ieri la videoconferinta cu prefectii ca, potrivit prevederilor Legii 215/2001, in termen de 20 de zile de la data desfasurarii alegerilor trebuie constituite consiliile judetene si locale.

Alegerile locale au avut loc la data de 6 iunie, termenul prevazut de lege pentru validarea noilor legislative locale, municipale sau judetene fiind astazi, 26 iunie. Potrivit lui Oprea, pana joi (24 iunie) au fost constituite 18 consilii judetene si patru ale sectoarelor municipiului Bucuresti. De asemenea, au fost constituite 57 de consilii municipale, 124 de consilii orasenesti si 1.

935 de consilii comunale, ceea ce reprezinta peste 67% din totalul consiliilor locale, potrivit datelor centralizate la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor.

Potrivit legii, pana astazi ar urma sa fie constituite 23 de consilii judetene, 46 de consilii municipale, 83 orasenesti si 887 de consilii comunale.

Felicitari si mesaje subtile

Dupa ce i-a felicitat pe noii alesi locali, ministrul delegat a atras atentia prefectilor si reprezentantilor noii administratii locale ca “functionarii publici reprezinta elementul de continuitate in institutiile publice, iar schimbarea primarilor nu trebuie sa insemne si schimbarea personalului primariei“.

Totodata, Oprea a tinut sa asigure noile administratii locale de “buna colaborare si deschiderea pentru dialog“ a autoritatilor centrale. “Vreau sa va asigur ca, in calitate de ministru delegat pentru administratia publica, voi fi in continuare deschis dialogului cu dumneavoastra.

Este foarte important ca tot ce s-a realizat pana acum sa fie continuat de catre noile administratii“, a spus ministrul delegat Gabriel Oprea.

Scandal la Bistrita

Presedintele PNL Bistrita-Nasaud, Sabin Iliesi, a declarat ieri ca PSD a castigat presedintia Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud la contrapartida cu eliberarea lui Domocos Reman, director general in Ministerul Agriculturii, arestat de PNA pentru luare de mita.

Sabin Iliesi sustine ca Domocos Reman este cumnatul lui Szanto Arpad, consilierul UDMR exclus vineri din partid dupa ce a votat in favoarea PSD. Partidul de guvernamant a obtinut, prin Gheorghe Marinescu, presedintia Consiliului Judetean, la un vot diferenta fata de reprezentantul PD. Domocos a fost eliberat din arest preventiv, in noaptea de joi spre vineri, in urma unor vicii de procedura.

PNA considera ca eliberarea lui Domocos este o consecinta a “imperfectiunii legislative si de interpretari abuzive ale nor-melor legale“.

Liderul PSD Bistrita-Nasaud, Viorel Pupeza, a negat categoric existenta vreunei legaturi intre eliberarea lui Domocos Reman, si castigarea, de catre PSD, a presedintiei Consiliului Judetean, catalogand totul drept “un scenariu, o neghiobie“. (Camelia Ionescu)

Amanari peste amanari din lipsa de cvorum

Principalul motiv pentru care nu s-au constituit consiliile locale si judetene a fost lipsa cvorumului necesar, prevazut de lege. Absenta consilierilor la sedintele de consituire a fost determinata in majoritatea cazurilor de calcule politice.

ARAD. Consiliul Judetean Arad nu s-a putut constitui ieri din lipsa de cvorum, in conditiile in care toti alesii PSD au lipsit de la prima sedinta. Potrivit agentiei Mediafax, din cei 33 de consilieri judeteni alesi, la sedinta de constituire au fost prezenti doar 21, in timp ce cvorumul necesar ar fi fost 22.

Au lipsit de la sedinta toti cei noua consilieri PSD si doi de la PRM, din cei patru alesi ai acestui partid. Pentru ca alesii PSD au refuzat sa vina, sedinta a fost amanata de prefect pentru luni. Presedintele PNL Arad, deputatul Titus Gheorghioff, sustine ca pesedistii din consiliu erau intr-un bar din oras, la o intalnire cu sefii organizatiilor judetene. (C.I.)

BACAU. Deoarece joi nu s-a intrunit cvorumul necesar, adica doua treimi din consilierii alesi, sedinta de constituire a Consiliului Judetean Bacau a fost amanata pentru duminica, 27 iunie.

Prefectul Catalin Mardare a declarat ca toti consilierii au fost invitati personal la aceasta sedinta, dar in sala, alaturi de cei 16 consilieri PSD si trei PRM, nu s-au aflat si 18 alesi din partea PNL, PD si PUR. (Aniela Nine)

BRASOV. La Consiliul Judetean Brasov lucrurile s-au complicat, ieri existand posibilitatea ca, la ora la care era programata sedinta de alegere a presedintelui CJ Brasov, sa nu se poata intruni cvorumul necesar pentru alegerea presedintelui CJ si a celor doi vicepresedinti.

Ultima sedinta de alegeri de la Consiliul Judetean Brasov se poate desfasura luni, 28 iunie, indiferent de cvorumul intrunit, cand va fi suficient votul celor prezenti. Negocierile desfasurate in cadrul aliantei D.A. la Brasov au stabilit alegerea lui Aristotel Cancescu (PNL), pentru functia de presedinte, si a doi vicepresedinti de la PD, respectiv Ivan Cizmaru si Vasile Butaru.

(Liviu Mateescu)

BOTOSANI. Sedinta de constituire a Consiliului Local a fost amanata pentru luni, 28 iunie, plenul noului consiliu, format din 23 de membri, neintrunind cvorumul legal de 2/3. Au fost prezenti 14 consilieri locali, lipsind insa, in bloc, cei noua consilieri ai PSD.

Nu se stie din ce motive au lipsit de la sedinta consilierii PSD, a declarat, pentru Rompres, ieri, Constantin Contac, presedinte executiv al Organizatiei Judetene PSD, oricum aceasta nu face parte dintr-o linie tactica prestabilita, nu e un scenariu de partid.

Deoarece PSD si-a propus sa sustina candidaturile a doi viceprimari, ambii de la PRM, declara Contac, se pare ca un numar oarecare dintre consilierii PSD, precum si unii consilieri PRM nu accepta candidatura “PRM-istului disident“ Florin Gheorghita, de aceea adopta o atitudine refractara.

Daca PRM oferteaza o alta candidatura decat cea a lui Gheorghita, toti consilierii PSD s-ar ralia de indata sustinerii celor doi viceprimari PRM, afirma Contac.

CRAIOVA. Consiliul Local Municipal Craiova nu a putut fi constituit ieri tot din cauza unui boicot al Aliantei D.A., asa cum se intamplase, cu o zi inainte, in Consiliul Judetean Dolj, ceea ce a dus la lipsa cvorumului legal. Constituirea Consiliului Municipal a fost amanata pentru astazi, iar cea a Consiliului Judetean pentru maine.

Toate acestea l-au determinat pe presedintele interimar al PSD Dolj, prefectul Ion Calin, sa declare ca gestul Opozitiei reprezinta o rusine pentru electorat. In realitate, Opozitia doljeana trage de timp in speranta ca va putea convinge PRM-ul si PUR-ul “sa intoarca armele“ impotriva PSD, caz in care Alianta D.A.

ar avea majoritatea atat in Consiliul Municipal Craiova, cat si in Consiliul Judetean Dolj si ar putea numi, astfel, conducatorii celor doua organisme. (Cristian Vasilcoiu)

VALCEA. Constituirea Consiliului Judetean Valcea a fost amanata, ca urmare a neintrunirii cvorumului legal la sedinta de ieri, informeaza Rompres. La apelul nominal, facut de prefectul Aurel Vladoiu, au lipsit toti cei 15 consilieri judeteni ai Aliantei D.A. PNL-PD, fiind prezenti doar cei 13 ai PSD, cei 3 ai PRM si cei doi ai PUR.

Tot din pricina lipsei de cvorum nu s-a putut desfasura nici sedinta de joi pentru constituirea Consiliului Local Municipal Ramnicu Valcea. Asa cum era de asteptat, cei opt consilieri locali ai PNL nu s-au prezentat la sedinta. Motivul tine de strategia partidului in perspectiva votului pentru Consiliul Judetean.

Liberalii conteaza sa formeze majoritatea in Consiliul Judetean, prin sprijinul PD si PRM. Pentru a fi siguri ca peremistii, carora le-a promis un post de viceprimar, nu vor trada, consilierii locali ai PNL au hotarat boicotarea sedintei. Cel mai probabil, Consiliul Local va fi constituit miercuri. (Octavian Herta)

GALATI. Sedintele de constituire ale Consiliului Local si a celui judetean Galati se vor desfasura astazi, concomitent. La Consiliul Judetean disputele sunt previzibile, deoarece PSD doreste sa pastreze presedintia Consiliului.

Astfel, pentru functia de presedinte al CJ Galati se vehiculeaza nume precum Victor Paul Dobre, in prezent deputat PNL, Dan Lilion Gogoncea, presedintele in functie, si Mircea Toader, deputat PD. Conform protocolului semnat in cadrul Aliantei D.A., in functia de presedinte al CJ este sustinut reprezentantul propus de partidul care a obtinut cele mai mari procente in cadrul alegerilor locale.

In acest caz, este vorba de reprezentantul PNL, care se pare ca va fi sustinut si de cei din PD si PUR. (Erik Hoosz)

HUNEDOARA. Consiliul Judetean Hunedoara nu s-a putut constitui ieri din lipsa de cvorum, deoarece din cei 33 de consilieri judeteni alesi, la sedinta de constituire nu s-au prezentat 11 reprezentanti ai PSD si doi ai PRM.

PLOIESTI. Consilierii PNL si PD nu s-au prezentat ieri la convocarea pentru constituirea Consiliului Local. Din cei 27 de noi consilieri locali au fost prezenti doar 14, printre ei numarandu-se reprezentantii PSD, PRM si PUR. Sedinta de constituire a fost amanata la 28 iunie.

CAPITALA

In Capitala se constituisera pana ieri la pranz doar consilile locale ale sectoarelor 1, 2, 3 si 4. Sedinta de constituire a Consiliului local al sectorului 5 a fost amanata pentru marti, 29 iunie, deoarece nu s-a constituit Comisia tehnica de validare a mandatelor.

Situatia a fost similara cu cea petrecuta la nivelul sectorului 6, cand reprezentantii Aliantei PNL-PD nu au admis constituirea Comisiei din cinci membri, asa cum a propus si PSD, ci numai din trei reprezentanti ai PD si PNL. Prefectul Capitalei, Ovidiu Grecea, a fost nevoit astfel sa stabileasca o noua sedinta pentru saptamana viitoare.

In schimb, lucrurile au mers ieri ca pe roate la validarea consilierilor generali si a primarului Traian Basescu. Atat cei din Alianta PNL-PD, cat si cei din PSD au cazut la pace, renuntand cel putin pentru moment la replicile dure care erau deliciul sedintelor de consiliu din mandatul trecut. Viceprimari ai Capitalei au fost alesi Victor Orban si Razvan Murgeanu (Alianta PNL-PD).

Au mai candidat si doi de la PSD: Victorita Gheorghe, nepoata fostului viceprimar al Capitalei, actual consilier municipal Ioan Enciu, si Vlad Dumitrescu. In discursul sau, Basescu a promis ca nu va profita de faptul ca are in consiliu majoritate si ca va respecta legea.