Potrivit unor oficiali americani, Coreea de Nord a amenintat ca isi va testa armele daca nu primeste ajutoarele pe care le cere.

Amenintarea cu teste nucleare, proferata de reprezentantii nord-coreeni la convorbirile de la Beijing, la care mai iau parte Statele Unite, Coreea de sud, China, Japonia si Rusia, arata cat de mare ramane prapastia dintre Washington si Phenian.

Unii dintre participanti au incercat sa minamalizeze importanta amenintarii.

Potrivit unor relatari parvenite din Coreea de Sud, nu ar fi fost totusi vorba de o amenintare directa, ci de un avertisment ca regimul de la Phenian ar putea trece la actiune daca actualele negocieri esueaza.

Statele Unite spun ca inca mai asteapta un raspuns serios si aprofundat la oferta lor, conditionata - prima de acest fel, facuta in detaliu, de la venirea la putere a presedintelui Bush.

La capatul unui de an de convorbiri esuate si de tatonari, Statele Unite adopta o tactica cu totul diferita, si asta in urma presiunilor Chinei si Coreei de Sud.

In trecut, Washingtonul afirmase ca nu va rasplati Coreea de Nord doar pentru ca aceasta isi respecta obligatiile internationale.

Acum insa, dupa cum au declarat o serie de oficiali americani, aliatii regionali ai Americii ar urma sa trimita Phenianului zeci de mii de tone de petrol, de care Coreea de Nord are nevoie disperata.

In schimb, liderul nord-coreean Kim Jong Il ar urma sa-si ia angajamentul de a renunta la programele de imbogatire a uraniunului si plutoniului.

Coreea de nord va avea, din acel moment, trei luni la dispozitie ca sa sa-si intrerupa activitatea la reactoarele sale nucleare, iar continuarea aprovizionarii cu petrol va depinde de demontarea infrastructurii nucleare, care sa fie verificata de inspectorii internationali.

Administratia americana afirma ca prin oferta sa vrea sa verifice daca regimul nord-coreean e intr-adevar bine intentionat si sa demonstreze tarilor din regiune ca Statele Unite sunt dispuse sa fie flexibile.