Deficitul contului curent al balantei de plati a atins, la sfarsitul lunii aprilie, nivelul de 650 milioane de euro, cu circa 18 la suta mai mare decat in perioada ianuarie-aprilie a anului trecut. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), soldul negativ din primul trimestru a fost cu 80 la suta mai ridicat decat cel din perioada similara a anului trecut.

Dezechilibrul balantei comerciale s-a ridicat la peste un miliard de euro, in crestere cu 465 milioane de euro fata de primul trimestru, in vreme ce deficitul componentei de venituri a crescut cu 57 milioane de euro, pana la 151 milioane de euro.

Deficitele primelor doua componente au fost contrabalansate de excedentul de 566 milioane de euro inregistrat la transferurile curente, in crestere cu circa 140 milioane de euro fata de primele trei luni. Specialistii apreciaza ca este inca prea devreme de spus daca autoritatile vor reusi sa se incadreze in limita deficitului de cont curent pe care si-au propus-o pentru sfarsitul anului.

"Cred ca lunile mai si iunie vor arata cum vom termina anul. Deocamdata putem constata ca avem o crestere sensibila la ambele tipuri de deficit.

Se remarca o crestere importanta la deficitul comercial si o crestere mare la cel de cont curent, care este insa atenuata de banii pe care ii transfera in tara romanii care lucreaza in strainatate", a declarat profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru de Finante.

El spune ca, pe langa transferurile bancare "la vedere", romanii folosesc si alte cai de a trimite bani in tara, lucru ce explica intr-o anumita masura surplusul de valuta de pe piata. Pe de alta parte, deficitul comercial poate deveni periculos daca importurile vor consta in special in bunuri de consum si mai putin in utilaje si echipamente.

"Pentru ca Guvernul sa se incadreze in tinta anuala de 5,5 la suta din PIB pentru deficitul de cont curent, ar trebui ca in cea de-a doua parte a anului sa avem deficite mai mici decat cele inregistrate in perioada similara a anului trecut", a mai spus Daianu. In opinia specialistilor din domeniul prognozei, problema o reprezinta deficitul balantei comerciale.

"Acest deficit se datoreaza in mod special importurilor mari de cereale si produse agroalimentare de la sfarsitul anului trecut si care s-au prelungit in primele patru luni ale acestui an. In conditiile in care 2004 va fi un an agricol bun, presiunea pe importuri se va diminua. In plus, deja se simte si o reducere a consumului din importuri", au explicat sursele citate.