Grupul austriac OMV ar putea finanta achizitia participatiei la capitalul SNP Petrom exclusiv prin contractarea de imprumuturi, dar nu exclude posibilitatea unor vinzari de active, a declarat directorul executiv Wolfgang Ruttenstorfer, intr-un interviu acordat Reuters.

OMV, interesat sa utilizeze largirea UE ca trambulina pentru extinderea in Europa centrala si de est, este multumit de participatia pe care o detine la capitalul firmei petroliere ungare MOL, dar ia in calcul toate variantele pentru o vinzare din care ar putea obtine fonduri pentru finantarea operatiunii din Romania, a spus Ruttenstorfer.

Analistii si presa au speculat ca OMV si-ar putea vinde pachetul de 9% din actiunile MOL pentru a finanta preluarea Petrom, care urmeaza sa fie perfectata in curind. Nu au fost comunicate cifre referitoare la preturi, insa analistii estimeaza pretul achizitiei Petrom la circa un miliard de dolari.

La cotatiile bursiere actuale, pachetul de actiuni MOL detinut de OMV valoreaza aproximativ 350 milioane de dolari. “Avem un raport de 35% intre datoria neta si capital, fata de 45% in urma cu un an.

Tinta noastra pe termen lung este de 30%, dar nu sintem ingrijorati in privinta unei cresteri pe termen scurt pina la 50%, in faza de expansiune in care ne vom afla pina in 2008”, a declarat Ruttenstorfer, adaugind ca achizitia Petrom nu risca sa impinga raportul la 50%. El a subliniat ca toate motivele care au stat la baza cumpararii actiunilor MOL ramin intacte.

“Nu am decis sa vindem. Sintem foarte multumiti de aceasta investitie”, a precizat presedintele OMV. Desi a evidentiat faptul ca grupul austriac priveste investitia la MOL in acelasi mod ca in 2000, Ruttenstorf a mentionat ca toate optiunile ramin deschise.

Vinzarea de active sau emisiunea de obligatiuni, alte doua optiuni

Daca si cind se va ajunge la un acord in privinta Petrom, OMV va anunta modul de finantare a achizitiei din Romania, a mai spus Ruttenstorf, precizind ca, teoretic, este posibil ca tranzactia sa fie finantata prin vinzari de active, dar ca nu s-a hotarit nimic in acest sens deocamdata. O alta posibilitate este atragerea de capital printr-o emisiune de actiuni.

In privinta momentului in care va fi perfectat contractul pentru Petrom, Ruttenstorfer a afirmat ca stabilirea acestuia este o atributie a guvernului roman. Executivul a scos la vinzare 33,34% din capitalul Petrom, din participatia sa totala de 93%.

Proiectul de privatizare include o majorare de capital prin care investitorul strain va prelua noi actiuni si va controla, in final, 51% din actiunile societatii petroliere.