Politia italiana suspecteaza patru romani ca fiind implicati in sechestrarea sotiei unui important om de afaceri din Italia, potrivit cotidianului La Stampa. In plus, romanii sunt banuiti a avea legatura si cu uciderea unui taximetrist, corpul acestuia fiind descoperit in apopierea locului in care a fost tinuta nevasta industriasului italian.

Anchetatorii declara ca ar putea fi vorba despre o retea ce actioneaza pe ruta Italia-Romania, care are legaturi cu mafia rusa.

Ana Maria Valdata, sotia omului de afaceri Franco Valdata, de 74 de ani, a fost rapita, duminica trecuta, din propria casa, situata in regiunea Pavia. Rapitorii intentionau sa ceara rascumparare, insa, din cauza presiunii autoritatilor au lasat-o pe femeie libera.

Pista potrivit careia rapitorii ar fi romani, a inceput sa fie folosita in momentul in care la resedinta anchetatorului Silvano Pietra au fost primite doua telefoane din care unul provenea din Romania. Au existat trei tentative de a comunica cu rapitorii, in aceste conditii anchetatorii reusind sa intercepteze apelurile si de aici cercul suspectilor s-a strans.

Femeia a fost eliberata in cursul zilei de ieri, iar in baza celor povestite de ea banuiala politistilor referitoare la originea romana a unora dintre rapitori, a inceput sa devina din ce in ce mai justificata.

Peste 100 de ore in mainile rapitorilor

Femeia a fost tinuta intr-un loc din apropierea unei rafinarii, declarand dupa ce a fost eliberata ca cei care au sechestrat-o s-au purtat cu ea destul de bine. Anchetatorii urmareau deja pista potrivit careia rapitorii proveneau din estul Europei, pentru ca in casa Anei Maria Valdata acestia au lasat un bilet care continea "niste particularitati lingvistice".

Cercetarile asupra strainilor veniti din Europa de Est, care "graviteaza" in aceasta zona au dezvoltat concluzia ca rapirea a fost facuta pe filiera Italia-Romania. Anchetatorii au banuit de la inceput ca biletul era semnat de mafia rusa si ca patru din banda ar fi romani.

Ana Maria Valdata a confirmat faptul ca i-a auzit pe raufacatori vorbind intr-o limba care parea a proveni din Europa de Est. Femeia a mai declarat ca nu a vazut arme de foc in mainile sechestratorilor, ca nu a fost maltratata si ca a mancat produse de patiserie. Potrivit declaratiei anchetatorilor, rapitorii au hotarat sa o elibereze pe femeie din cauza presiunii facute de politie.

Ana Maria a fost obligata sa se plimbe cu capul in pamant pentru a nu vedea locul in care a fost tinuta timp de 45 de minute pana in apropiere de autostrada unde rapitorii s-au despartit de ea spunandu-i sa mearga inainte pana va gasi un bar. Ajunsa aici, femeia si-a avertizat familia si le-a spus ca este libera.

Implicati in asasinarea taximetristului?

Anchetatorii au inceput sa faca legaturi intre rapirea sotiei omului de afaceri italian si uciderea unui taximetrist. Corpul acestuia a fost descoperit in apropierea locului in care a fost sechestrata Ana Maria, impuscat in cap cu trei focuri de pistol.

Asasinarea taximetristului de 36 de ani ramane in continuare misterioasa cu atat mai mult cu cat banii pe care ii castigase acesta pe parcursul intregii zile au fost gasiti la el. Potrivit declaratiilor date de catre colegii sai, clientul a fost luat dintr-o statie de langa Genoa. Indiciile date de catre cei patru colegi ai taximetristului sunt contradictorii, insa coincid in unele locuri.

Clientul avea circa 40 de ani, inaltime si componenta medie, imbracaminte sport. Barbatul ar fi cerut sa fie transportat la Serra Valle, dar masina si corpul lui Garaventa au fost gasite la intrarea in regiunea Monterotondo di Gavi, la 4-5 km de locul in care a fost sechestrata Ana Maria Valdata.

Aparatul de taxat indica 56 de km parcursi, dupa primele indicii victima parand a fi fost luata prin surprindere: asasinul l-ar fi impuscat pe neasteptate. Crima s-ar fi produs intre miezul si noptii si ora 4 dimineata.