Institutiile financiare autohtone ar trebui sa finanteze operatorii de telecomunicatii in dezvoltarea buclei locale, unul din motive fiind profitabilitatea acestui tip de investitie, a declarat, saptamana trecuta, Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei din Camera Deputatilor, la conferinta "Bucla locala", organizata de FinMedia.

"Romania are deficit de bucla locala (legatura intre o retea si utilizatorii finali de servicii -n.r.) si un excedent de infrastructura (backbone), informeaza Mediafax. Problema cea mai mare este legata de faptul ca exista foarte putin capital venit din partea bancilor romanesti in dezvoltarea buclei locale", a aratat Pambuccian.

Potrivit acestuia, bucla locala este dezvoltata intr-o mare varietate tehnologica, pe suport de fir din cupru, fibra optica sau radio (wireless), dar acest proces a fost finantat mult prea mult din resursele operatorilor, care au accesat fonduri externe.

"Cred ca institutiile financiare romanesti nu au inteles importanta dezvoltarii buclei locale. Repet, este o investitie profitabila.

De altfel, o firma din Timisoara, al carei domeniu de activitate este realizarea de echipamente pentru operatorii de telecomunicatii, urmeaza sa isi tripleze capacitatea de productie, urmare a cererilor si contractelor incheiate cu mai multi beneficiari", a mai spus Pambuccian.