Valuri de informaticieni au plecat de-a lungul anilor, in afara granitelor Romaniei. Ieri insa, lucrurile s-au schimbat. Cel mult 8 la suta din tinerii specialisti isi incearca norocul in strainatate. Situatia fiscala mult imbunatatita, dar si dezvoltarea sectorului IT & C romanesc au facut ca asa-zisa materie cenusie sa ramana in tara.

Migratia programatorilor si a cercetatorilor din domeniul informatic s-a calmat. Astazi, tinerii specialisti nu mai pleaca in Europa sau dincolo de Atlantic pentru a-si gasi un loc de munca serios si bine platit.

Situatia s-a schimbat din clipa in care statul a anulat impozitul pe salarii pentru cei care lucreaza in domeniul IT & C. Dezvoltarea sectorului si extinderea marilor companiii multinationale pe piata romaneasca au deschis apetitul specialistilor de a lucra in propria tara, pe salarii europene. Astfel nu se mai face discriminare atunci cand este vorba de remunerare.

In primul rand nu vorbim de cules de capsuni, e vorba de IT ... se plateste in functie de performanta.

Specialistii spun ca nu vor emigra atata timp cat statul va mentine facilitatile actuale. In schimb, acestia spun ca Romania trebuie sa adopte o legislatie specifica in domeniu si sa acorde anumite facilitati fiscale.