Conform Pentagonului, explozia a doua masini capcana a facut circa 23 de victime din randul civililor irakieni.

Exploziile s-au produs duminica dimineata, langa o moschee din orasul Hilla, care pana acum a fost relativ linistit.

Primul ministru interimar al Irakului, Iyad Allawi, a declarat ca alegerile din ianuarie s-ar putea amana din cauza escaladarii violentelor inaintea datei de 30 iunie cand va avea loc transferul de putere in Irak.

Iyad Allawi a declarat insa ca este gata sa-i amnistieze pe toti cei care au rezistat ocupatiei americane „de disperare”.

Intr-un articol publicat in ziarul britanic de duminica Independent on Sunday, Iyad Allawi a declarat ca prioritatea guvernului sau este asigurarea securitatii, aceasta fiind singura modalitate de a se asigura reconstructia tarii.

In timpul acestui proces guvernul sau va face „o distinctie clara intre acei irakieni care au participat la actiuni impotriva fortelor americane din disperare si acei criminali si teroristi fundamentalisti veniti din strainatate al caror unic scop este sa omoare si sa raneasca oameni inocenti si sa priveasca la esecul Irakului”.

El a continuat: „Se intocmesc planuri de a se asigura amnistierea irakienilor care au sprijinit asa numita rezistenta fara a fi infaptuit crime, si de a depista nuceleele radicale de teroristi si criminali”.

Dl. Allawi a subliniat ca este esential sa aiba loc alegeri libere si corecte, dar a avertizat ca daca vor continua violentele este posibil sa fie amanate alegerile generale din luna ianuarie 2005.

„Suntem hotarati sa tinem alegeri si una dintre sarcinile noastre este de a face posibil acest obiectiv. Totusi, securitatea va fi conditia esentiala in functie de care alegerile vor fi organizate in ianuarie, februarie, sau martie”.

Violentele se intetesc

Coalitia condusa de SUA va ceda puterea guvernului interimar irakian pe 30 iunie, si se asteapta ca irakienii sa organizeze alegeri generale, cu sprijinul ONU, pana pe 31 ianuarie 2005.

In timp ce liderii irakieni cauta modalitati de a asigura securitatea tarii, violentele continua.

Un grup care se crede ca are legaturi cu gruparea al-Qaeda a anuntat ca a luat trei ostatici turci si ameninta ca-i va ucide in cazul in care companiile turce nu vor parasi Irakul pana marti.

Grupul mai cere Turciei sa protesteze in timpul reuniunii NATO de la Istanbul la care va participa si presedintele SUA, care va incerca sa obtina sprijinul Aliantei pentru stabilizarea Irakului.

In ultima saptamana au fost ucisi peste 100 de irakieni. Majoritatea atacurilor au fost indreptate impotriva fortelor de securitate irakiene si a civililor care lucreaza cu autoritatile.

La Hilla, unde a avut loc ultimul atentat, nu par sa fi existat asemenea tinte. Exploziile s-au produs langa o moschee pe o strada aglomerata.

Surse spitalicesti din Hilla, un oras la circa 100 km sud de Bagdad, spun ca 23 de oameni au murit si 58 sunt raniti.