Somaj ridicat, speranta de viata scazuta si oameni care pleaca sa-si castige existenta in strainatate sau la tara. Acesta este profilul oraselor din Romania, conform unui studiu publicat saptamana trecuta de Eurostat. Cele 14 orase romanesti analizate se situeaza, de cele mai multe ori, in fruntea clasamentelor negative.

Cu exceptia criteriului "numarul de locuitori", unde Bucurestiul se afla in primele 10 capitale europene, restul aspectelor analizate se refera la somaj, speranta de viata, migratia populatiei, iar Romania se afla invariabil intr-o situatie mult mai proasta decat celelalte tari europene. In domeniul somajului, 3 din cele 10 orase cu cea mai ridicata rata sunt romanesti.

Este vorba de Calarasi, cu 23,7 la suta, Giurgiu, Piatra Neamt si Braila, cu rate ale somajului de peste 17 la suta. Lucrurile nu stau bine nici in ceea ce priveste copiii sub 15 ani, o alta categorie a populatiei care depinde de veniturile altor persoane.

O pondere ridicata a tinerilor ar trebui sa fie un fenomen imbucurator, pentru ca arata intinerirea populatiei, insa in Romania ponderea cea mai ridicata a copiilor se inregistreaza in orase unde somajul este foarte mare, ceea ce confirma saracia locuitorilor din aceste zone.

In Calarasi, de exemplu, cei care nu muncesc - fie ca este vorba de copii, batrani sau someri - numara peste 45 la suta din totalul locuitorilor. Situatii similare se intalnesc si in Braila, Piatra Neamt si Bacau, unde peste 35 la suta din locuitori apartin categoriilor de populatie fara venituri.

Studiul Uniunii Europene analizeaza si ponderea batranilor de peste 75 de ani din totalul locuitorilor de la oras. Daca in tarile UE aceasta categorie de populatie reprezinta 5-7 la suta din totalul locuitorilor, in Romania numarul celor care mai apuca aceasta varsta este de doua ori mai mic.

Bucurestiul, cu 5,3 la suta din locuitori care depasesc 75 de ani, se abate de la ponderea medie de 2,5-4 la suta. Numarul de batrani peste 75 de ani este un indicator care reflecta nivelul de trai.

Studiul asupra populatiei de la orase confirma ca, si din acest punct de vedere, Romania este cu mult in urma tarilor europene si ca speranta de viata a romanilor continua sa fie mult mai mica fata de cea a locuitorilor din Occident.

Acelasi studiu arata ca numarul locuitorilor de la oras scade anual in medie cu 1,5 la suta, in conditiile in care in UE numarul orasenilor este constant sau se inregistreaza variatii nesemnificative (sub 1 la suta). In orasele cu rata ridicata a somajului apar si cele mai mari scaderi ale numarului de locuitori: Piatra Neamt cu 2 la suta si Bacau cu 2,4 la suta.

Pe langa scaderea populatiei de la orase, ce poate fi explicata si prin scaderea natalitatii, o parte importanta a acestui exod este explicata de migratia in strainatate si catre mediul rural.

Desi, in ultima vreme, autoritatile vorbesc de mersul imbucurator al economiei romanesti - cu somaj in cadere libera, inflatie care scade mai mult decat s-a prevazut si o crestere economica record, realitatea din orasele romanesti scoasa la iveala de studiul Eurostat arata clar ca multi romani din mediul urban continua sa traiasca in saracie.

Studiul Uniunii Europene a analizat situatia din 258 de orase din Uniunea Europeana, Bulgaria si Romania.