Cinci persoane, intre care si romani, au fost retinute, ieri, de politistii din nordul Italiei, acestia fiind acuzati ca ar fi rapit sotia unui prosper om de afaceri italian, pentru eliberarea careia ar fi cerut o rascumparare de peste un milion de euro. Suspectii au fost retinuti intr-un apartament considerat a fi "baza operativa" a bandei de rapitori, in centrul localitatii Voghera.

Descinderea fortelor de ordine a inceput in jurul orei 4.00. Un al saselea suspect, un imigrant roman, a reusit sa fuga din casa in care au descins anchetatorii, dar este urmarit de carabineri. Anna Maria Valdata, de 74 de ani, a fost rapita din curtea vilei sale, fiind eliberata dupa trei zile.

Sotul victimei, Franco Valdata, este un prosper om de afaceri, patron al unor firme de constructii foarte bine cotate in Italia. Rapitorii au lasat in cutia postala un bilet semnat "Mafia rusa", prin care cereau 1,250 de milioane de euro in schimbul eliberarii femeii.

Ei precizau ca familia victimei are la dispozitie o saptamana pentru a plati rascumpararea si ca rapirea este o razbunare in urma unor decizii luate de Valdata in afaceri. Sotul femeii a anuntat autoritatile la doua ore dupa ce femeia a fost rapita, in momentul in care s-a intors acasa si a gasit biletul in cutia de scrisori.

Ana Maria a fost eliberata in noaptea de miercuri spre joi, fara sa fi fost platita vreo rascumparare.

Ana Maria a declarat ca rapitorii vorbeau intr-o limba straina si acestia nu detineau arme de foc. Femeia a mai adaugat ca a fost tinuta intr-un adapost improvizat, aflat langa un rau, la 40 de kilometri de casa ei. Investigatiile privind acest caz au avut la baza doua apeluri telefonice venite din Romania si date probabil de un complice al rapitorilor.

Fiul victimei a raspuns la telefon, moment in care cineva a intrebat: "Deci, ai pregatit banii?", iar el nu a mai avut timp sa raspunda, deoarece legatura s-a intrerupt. Anchetatorii au localizat sursa, stabilind ca apelul a venit de la un telefon public din apropiere de Bucuresti.

"Carabinerii si Politia au identificat zona in care a fost sechestrata femeia", a afirmat ministrul italian de Interne, Giuseppe Pisanu.