Analistii economic au prognozat inainte de fluierul de start al Euro 2004 ca Portugalia isi va recupera cu greu investitiile facute pentru organizarea campionatului mondial, fiind nevoie de zece ani pentru a obtine si un profit. Declaratiile s-au bazat pe ritmul scazut de crestere economica din tara peninsulara, care a fost in 2003, de sub 1,5%.

Din pacate pentru gazde, previziunile si-au atins in mare parte tinta, numarul de turisti si toate beneficiile ce deriva de aici fiind sub cel estimat. Cu toate acestea, conform tgcom.it, din industria sexului s-au obtinut profituri uriase.

De aceasta parere sunt reprezentantii birourilor de turism care s-au ocupat de oaspetii sositi din strainatate pentru a participa la Euro 2004, dar si ziaristii italieni, care, conform unui sondaj, au zarit aici mai multe dame de companie si clienti sositi la Lisabona pentru o noapte de pasiune, decat suporteri si prietene ale fotbalistilor.

La cateva ore dupa ce se va incheia si ultimul sfert de finala, agentiile de turism care s-au ocupat cu cazarea spectatorilor sositi in Portugalia pentru a asista la meciurile de fotbal, isi fac primele bilanturi si, in mod surprinzator, sustin ca cel mai mare profit l-a inregistrat industria sexului.

„Pentru industria sexului, Euro 2004 inseamna multi euro“, a scris cotidianul Correio da Manha, citand-o pe responsabila unei „firme“ de dame de companie. Aceasta afirma ca a inregistrat o crestere impresionanta a numarului de clienti ajunsi in Portugalia cu ocazia acestui Campionat.

„Am observat acest lucru, pentru ca in aceasta perioada cele mai solicitate au fost fetele care vorbesc limba engleza“, spune „matroana“. Din cate se pare, folosindu-se de scuza meciului, multi soti au reusit sa isi petreaca vacanta departe de familie si de locul de munca. Cum este lesne de inteles, si prostitutia s-a dezvoltat, in special dinspre Brazilia si Estul Europei.

Este cazul lui Joyce, o tanara brazilianca in varsta de 24 de ani, care si-a abandonat studiile de marketing pentru a se muta in Portugalia. Actualmente, tanara lucreaza la „Elefante Branco“, templul vietii nocturne din Lisabona, unde tinere de toate natiile dau viata unor scene desprinse parca din „Pulp fiction“.

Aici, pentru a se bucura de compania unei fete, unele persoane interesate trebuie sa scoata din buzunar 150 de euro, in timp ce pentru o zi intreaga, inclusiv pe timpul noptii, pretul poate ajunge la 1000 de euro. In hoteluri, chiar si in cele luxoase, unde sunt adapostiti jurnalistii sau membrii din anturajul echipelor participante, situatia nu este cu totul diferita.

Undeva la receptie, pe un panou este scris cu litere de-o schioapa urmatoarea reco mandare „Amintiti-va sa platiti pentru filmele pornografice“.