Fostul suveran al Romaniei, Regele Mihai, este cel mai puternic om din Romania, conform Topului celor mai puternici 66 de oameni din Romania, editat de revista Banii nostri. Ineditul rezultat este explicat de editori intr-un mod mai degraba subiectiv.

„Fostul monarh a fost ales primul in top pentru ca reprezinta un simbol al Romaniei, alaturi de Patriarh, in plus, el fiind preferatul celor care au votat pe site-ul redactiei, obtinand aproape 3000 de voturi“, a declarat Catalin Popa, editor general al revistei.

Topul celor 66 a fost structurat in trei capitole. In prima sectiune, intitulata „seniorii puterii“, dupa Regele Mihai urmeaza Ion Iliescu, care, in opinia lui Popa, are o incontestabila personalitate. Urmatorul „senior“ este Patriarhul Teoctist, in vreme ce Adrian Nastase s-a clasat abia pe locul patru.

Tot „seniori“ sunt, in ordine, Ioan Talpes, Mugur Isarescu, Ioan Robu, Theodor Stolojan, Traian Basescu, Dan Ioan Popescu si Ion Tiriac.

Clasamentul a fost documentat in decursul ultimelor patru luni si nu au lipsit momentele de culoare. Viorel Hrebenciuc, detinatorul locului fruntas la categoria,,greii puterii“, a refuzat sa colaboreze la editarea topului. Hrebenciuc a refuzat sa acorde un interviu, oferind insa o alternativa ce vorbeste de la sine: „Puneti-mi o poza mare si scrieti ca sunt puternic“.

Creatorii topului considera ca Hrebenciuc, in ceea ce priveste notorietatea, a detinut functii de expunere publica, dar a preferat sa faca jocurile din umbra. Dupa Hrebenciuc se afla Sorin Ovidiu Vantu, care se vaita ca, din cauza falimentului FNI, ar fi pierdut o avere, dar ca si-a cladit alta intre timp, mandrindu-se totodata ca poate face din nou afaceri in Romania.

Pe locul 37 in topul general, dar primul la sectiunea „cuceritorii puterii“, se afla Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacaului. Ultimul pe lista este impresarul Nicu Gheara, proprietarul controversatului club Space.

Fata de Topul celor mai bogati romani, editat de revista Capital, in acest clasament apar cateva nume noi, care dovedesc, pe de-o parte, ca puterea nu aduce intotdeauna bani si, pe de alta parte, ca banii nu se afla tot timpul la vedere.

Pe langa „seniori“, care, cu exceptia lui Ion Tiriac, nu apar in Topul bogatilor, editat de Capital, se remarca nume cum ar fi Viorel Hrebenciuc, Liviu Luca, Serban Mihailescu, Rodica Stanoiu sau Virgil Magureanu.