Majorarea accizelor la carburanti ar putea determina, de la 1 iulie, o crestere a preturilor practicate de SNP Petrom cu aproximativ 1.000 lei pe litru in cazul motorinei si cu 500 lei pe litru la benzine.

"Ca urmare a noilor niveluri ale accizei - care totusi nu au fost anuntate oficial - , pretul motorinei ar putea fi majorat cu aproape 1.000 lei pe litru, iar in cazul benzinelor cu 4-500 lei pe litru, la care se va adauga TVA", au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse din Ministerul Economiei si Comertului.

Cresterea accizelor nu va fi singurul element luat in calcul de conducerea Petrom la stabilirea noilor preturi.

Astfel, evolutia raportului leu-euro in ultimele luni ar putea contribui la o crestere mai substantiala a preturilor carburantilor Petrom. Este posibil, insa, ca raportul leu-euro sa nu influenteze negativ nivelul preturilor, au mai spus sursele citate.

La sfirsitul fiecarui trimestru, SNP Petrom analizeaza evolutia paritatii celor doua monede si, in cazul in care considera ca diferentele sint semnificative, modifica in mod corespunzator nivelul preturilor.

Ultima majorare a preturilor Petrom ca urmare a cursului monedei nationale fata de euro a avut loc la inceputul anului. La 23 decembrie, euro era cotat la 40.323 lei, paritatea ajungind, luni, 28 iunie, la 40.745 lei.

Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, accizele la motorine vor creste, de la 1 iulie, cu valori cuprinse intre 17 si 24 euro pe tona la 1.000 de litri.

In cazul benzinelor, majorarile se situeaza intre 5 si 14 euro pe tona la 1.000 de litri, in functie de tipul de carburant.

Cea mai recenta crestere a preturilor operata de Petrom, determinata de evolutiile ascendente ale cotatiilor internationale la titei, benzina si motorina, a avut loc in luna mai.

La cea data, preturile au crescut cu 700 de lei pe litru in cazul benzinei si cu 400 de lei pe litru la motorina auto.