Noul edil-sef al Clujului, Emil Boc, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca primaria este in pragul falimentului. Boc a afirmat ca, din bugetul pe 2004 prevazut pentru acoperirea cheltuielilor cu functionarea institutiei, in valoare de 282 miliarde de lei, au mai ramas doar 2 miliarde, iar anul este abia la jumatate.

"E vorba de curent (cand a inceput insiruirea, Boc a si cerut sa se stinga din luminile din sala - n. red.), cheltuielile de corespondenta, telefon, materiale de curatenie, consumabile, incalzire si ne vom incalzi sufleteste la iarna, daca nu vom gasi sustinere din partea consiliului local.

Facem eforturi mari pentru a asigura salariile profesorilor si promit ca, pana la 12 iulie, vor fi achitate si concediile toate", a explicat Boc. Totodata, el a anuntat ca anul acesta nu se mai pot angaja lucrari la drumuri, bugetul fiind repartizat.

O solutie ar fi emiterea de obligatiuni municipale, ceea ce Boc si intentioneaza sa faca, impreuna cu deliberativul local, pentru continuarea programului legat de strazi si demararea constructiei de locuinte sociale. "Am descoperit ca situatia locuintelor e tragica. Exista 2.300 de cereri, iar noi avem la dispozitie numai trei locuinte, dintre care una este inutilizabila", a mai spus primarul.

O alta solutie ar fi redirectionarea unor sume prevazute in buget, prin rectificare - numai pentru busturi si placute au fost prevazute 13 miliarde de lei. De asemenea, la capitolul colectare de impozite si taxe a fost estimata o proportie de 80 la suta, din care s-a reusit 30 la suta. Mostenirea lui Funar, insa, nu se opreste aici.

Este notoriu faptul ca fostul primar era un familiar al salilor de judecata, iar presa a dorit sa stie dimensiunea fenomenului. Boc ne-a informat ca pe rol sunt 6.843 de dosare de toate tipurile - in conditiile in care Funar comunicase presei, saptamana trecuta, ca sunt jumatate. "Anul de varf a fost 2003, cand au fost deschise 1.654, iar in 2004 deja s-au strans 886.

Imi va lua ceva vreme sa vad cate sunt justificate, la cate se poate renunta", a spus primarul. Sa mai spunem ca angajatii Directiei juridice nici nu se pot prezenta la toate infatisarile - mai ales ca Funar avea obiceiul sa ceara stramutari - trebuind sa depuna multe solicitari de amanare, deoarece uneori erau programate 12 dosare pe zi.