De la 1 iulie, un nou val de scumpiri se va abate asupra romanilor. Cresc preturile la energia electrica, gaze naturale, carburanti, bauturi alcoolice si tigari. Astfel, pretul de referinta al gazelor naturale va creste cu 5%. Consumatorii vor mai avea de platit si taxa pe valoarea adaugata, de 19%, care se aplica tarifelor majorate.

Tarifele la energia electrica vor fi majorate cu 7,8% de la inceputul lunii viitoare. Consumatorii vor fi taxati, in cazul tarifului social, la un pret de 1.857 lei/Kwh pentru primii doi Kwh, fata de 1.772 cat este in prezent, respectiv cu 7.404 lei/Kwh pentru cantitatea de energie consumata suplimentar fata de 7.983 lei/Kwh. Soferii vor avea cel mai mult de suferit.

Preturile practicate de Petrom ar putea creste cu circa 1.000 lei/litru la motorina, respectiv 500 lei/litru la benzina. "Aceste cresteri sunt calculate in functie de noile niveluri ale accizei, dar si de evolutia leu-euro din ultimele luni", au declarat surse din cadrul Ministerului Economiei.

Decizia de scumpire a carburantilor se va lua in Consiliul de Administratie al Petrom, care va avea loc cel tarziu miercuri, 30 iunie. Majorarea accizelor la carburanti ar putea determina o crestere a preturilor practicate de Petrom cu doar 200 lei/litru la benzina, respectiv 300 lei/litru la motorina, sustin, pe de alta parte, surse din cadrul companiei.

Cum insa cresterea accizelor nu va fi singurul element luat in calcul de catre conducerea Petrom la stabilirea noilor tarife, scumpirea carburantilor va fi substantiala. Lunar, SNP poate modifica preturile in functie de evolutia leu-euro. Daca, la finele anului, euro era cotat la 40.323 lei, ieri cursul anuntat de BNR a fost de 40.745 lei. Peste cateva zile se vor scumpi si bauturile alcoolice.

Ca si in cazul carburantilor si al tigarilor, scumpirea se datoreaza in principal majorarii accizelor la aceste produse. Nivelul acestora va creste in fiecare an, pana in 2006, cu exceptia tigarilor, unde calendarul convenit cu Uniunea Europeana stabileste majorari periodice pentru produsele din tutun pana in 2010.

Cei care si-au programat vreo nunta sau au vreun alt eveniment de sarbatorit mai au putin timp la dispozitie sa-si faca provizii de bauturi alcoolice, la preturile actuale. Motivul: bauturile spirtoase se vor scumpi, conform estimarilor preliminare, in medie cu 50 la suta.

"Pentru bauturile tari (peste 37,5 grade), scumpirea va fi de 55-60 la suta, in timp ce pentru bauturile alcoolice mai slabe am estimat o scumpire de 45 la suta", ne-a declarat Romulus Dascalu, presedintele asociatiei patronale Garant. In plus, TVA (19%) pentru aceste produse va fi aplicata la o suma mai mare rezultata dupa cresterea accizei, accentuand efectul scumpirii.

Si fumatorii vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar. Reprezentantii companiilor producatoare spun insa ca scumpirea se va face in trepte, pana la sfarsitul anului. "Pretul mediu pe pachet va creste, in medie, cu 2.000-3.000 de lei, insa cresterea s-ar putea sa fie ceva mai mare, in functie de evolutia raportului leu/euro (n.r.

- accizele sunt calculate in euro)", ne-au declarat reprezentantii producatorilor.