In ultimii ani femeile au inceput sa castige din ce in ce mai mult teren pe piata muncii din Romania, fata de anii precedenti. In perioada 1990- 2000, jumatate dintre firmele inregistrate aveau ca asociati sau manageri, femei, se arata intr-un raport al Institutului National de Statistica. Majoritatea acestor firme desfasurau activitate in comert si industria usoara.

Specific pentru Romania a devenit preferinta femeilor pentru slujbe din domeniul informaticii, zona aceasta fiind dominata, in statele europene, mai mult de barbati. In anul 2002 nivelul de ocupare al femeilor in informatica era de 12 la suta, peste media de 9 la suta din Europa Centrala, informeaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Potrivit acesteia, somajul feminin este in scadere: in anul 2003 rata somajului in randul femeilor era de 6 la suta, in timp ce rata celui masculin era mai mare cu un procent.

Domeniile in care femeile isi gasesc mai usor decat barbatii un loc de munca sunt comertul, intermedierile financiare, industria hoteliera, invatamantul, sanatatea si asistenta sociala, functionari administrativi, tehnicieni.

Din pacate, nivelul salariului mediu brut al femeilor care muncesc in aceste domenii este inferior nivelului activitatilor economice in care lucreaza in mare parte barbati, inferior chiar salariului mediu brut calculat pe tara.