A revenit in Romania, ieri, la un an de la primul ei concert la Sala Palatului din Bucuresti. Astazi il va sustine pe cel de-al doilea, pe aceiasi scena. Oare ce surpriza ii vor pregati romanii?!

Bucurie este cuvantul pe care Cize - apelativul folosit de apropiati - mizeaza la orice aparitie in public. Canta cu bucurie, cu sinceritate si cu mare daruire. Simplitatea ei este fireasca, dar vocea, fabuloasa. Cu timbrul de "whisky-and-cigarettes", vocea melancolica, clara, lipsita de vibrato, cu o dictie perfecta, Cesaria este expresiva, incarcata de emotie si de ritm.

Toate concertele ei, fara exceptie, ridica publicul in picioare si il face sa danseze...

Asta-seara ascultam morna

Mesajul ei este realist, de apartenenta la valorile universale si, in special, la cele legate de viata si de poporul ei.

Morna - esenta spiritului insular Capul Verde -, fado-ul portughez imbinat cu ritmurile portugheze, jazz-ul cu blues-ul si limba creola-portugheza, toate descriu viata locurilor sale natale: suferinta, soarele, iubirea, dar si fericirea ce vine din lucrurile sau faptele cele mai comune, mai simple.

Numitorul comun al celor de mai sus pare a fi unul singur: dorul, o varianta tradusa a cuvantului "sodade", titlul uneia dintre cele mai cunoscute melodii ale Cesariei.

"Miss Perfumado" si cei sapte muzicieni

Cesaria Evora revine in Romania in cadrul turneului european de promovare a celui mai recent album "Voz D'Amor", distins in acest an cu Premiul Grammy. Si de data aceasta, concertul este organizat de Fundatia "Aurel Mitran". Biletele au fost puse in vanzare la inceputul lunii mai, dar s-au epuizat in mai putin de o luna. Albumul se vinde de cateva saptamani. Fanii romani sunt deja pregatiti.

Pe scena, "Miss Perfumado" va fi acompaniata de sapte muzicieni: Fernando Andrade (pian, voce), Joao Pina Alves (chitara, cavaquinho, voce), Antonio De Almeida Soares (cavaquiho, voce), Virgilio Julio Duarte (chitara bas), Antonio Gomes Fernandes (saxo-fon, percutie, voce), Ademiro Jose Miranda (percutie) si Julian Corrales Subida (vioara).

Maine pleaca. Cesaria are drum lung si mult de povestit, iar prietenii ei traiesc raspanditi in toata lumea...