Chiar daca Alianta PNL-PD a castigat majoritatea la toate consiliile de sector, reprezentantii acesteia vor avea o viata extrem de grea in Legislativul local. Practic, Alianta D.A. se afla in situatia trupelor americane din Irak. Au castigat razboiul, dar nu pot guverna datorita „gherilelor“ PSD, care continua lupta de hartuiala.

Situatia consilierilor Aliantei este foarte dificila in sectoarele 2 si 5, unde primarii sunt din PSD si majoritatea este la limita.

Repetarea sedintei de constituire a Consiliului Primariei sectorului 5 a avut o desfasurare tensionata. Aceasta pentru ca prefectul Ovidiu Grecea nu a trecut pe ordinea de zi (asa cum era normal si asa cum a procedat la celelalte consilii de sector) si alegerea viceprimarului. De ce nu e greu de ghicit. Fiind un consiliu in care taberele sunt relativ egale - pe de o parte, 12 consilieri D.A.

+ 2 PUR, pe de alta, 9 PSD + 4 PRM - s-a incercat amanarea alegerii viceprimarului, poate, poate, s-ar reusi, pana la o sedinta viitoare, atragerea vreunui consilier de partea PSD.

Totusi, stratagema nu a tinut, deoarece presedintele de sedinta a convocat „de indata“ o sedinta extraordinara de consiliu, pe ordinea zi fiind trecute alegerea viceprimarului si nominalizarea comisiilor permanente. Din acest moment, toata sedinta a avut o desfasurare „abrupta“.

Initial, PSD a amenintat ca va contesta in justitie sedinta convocata „de indata“, sustinand ca doar in caz de forta majora si de maxima urgenta se pot convoca astfel de sedinte. Primarul Marian Vanghelie, „impartial“ ca tot romanul, i-a amenintat pe consilierii Aliantei ca va convoca sedinte de consiliu in… Ferentari.

„Sa vedeti atunci, cu tiganii in spate, cum veti vota. Va vedea si poporul ce vrea sa voteze Alianta“.

Pana la urma, Marcel Bera (PNL) a fost ales viceprimar, dar PSD-istii au „pronosticat“ ca, pana la toamna, „vor avea loc noi alegeri pentru Consiliu“. Aceeasi schema pare sa fie aplicata la sectorul 2.

Initial, secretarul Primariei, Toma Sutru, le-a trimis consilierilor invitatii pentru ceremonia de investire a lui Neculai Ontanu, dar consilierii Aliantei au cerut convocarea unei sedinte „de indata“, deoarece legea prevede ca un primar poate fi investit doar in sedinta de consiliu.

Sutru s-a opus convocarii unei astfel de sedinte, mai mult, el a anuntat ca deja Consiliul a luat, saptamana trecuta, doua decizii ilegale, amenintand ca la a treia va fi dizolvat. Pana la urma, prefectul Grecea a propus ca sedinta de ieri sa constituie o continuare a celei de saptamana trecuta, compromis acceptat de toata lumea, iar Ontanu a fost investit.

In ceea ce priveste cele doua sedinte ilegale, acestea sunt ilegale in primul rand pentru ca Sutru a refuzat sa semneze pentru a admite legalitatea acestora.

El a contestat majoritatea de 14 voturi cu care s-au luat hotararile saptamana trecuta, argumentand ca jumatatea lui 27 este 14,5, nu 14, si ca Alianta plus PUR nu a avut 14,5 voturi. „Este o aberatie pentru care il vom chema in judecata pe secretar“, a declarat liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban. „Jumatate plus unu din 27 inseamna 14 voturi, nu 15, cum sustine Sutru.

Ii recomandam dlui Sutru sa observe scorurile cu care PSD a castigat diferite consilii in tara, foarte multe cu 17-16, adica jumatate plus unu din 33 consilieri“.