Prin masurile prevazute de Agenda Lisabona, Uniunea Europeana isi propune sa devina principala forta economica mondiala pana in 2010, detronand Statele Unite ale Americii. Cu toate ca, raportat la Uniunea Europeana, ne aflam pe ultimul loc, Uniunea insasi nu este inca deplin pregatita pentru indeplinirea Agendei Lisabona.

Asa se face ca integrarea Romaniei ar fi o povara in plus pentru membrii mai avansati ai UE.

Scala de evaluare este de la A (maxim) la E (minim), fiecare cu trei grade de senzitivitate. La capitolul inovare si cercetare, la indicatorii privind crearea de cunostinte, tara noastra se plaseaza foarte slab. Romania a primit punctajul minim (E) la indicatorii patente inregistrate la nivel european la un milion de locuitori (0,7) si patente inregistrate la nivel mondial (0,49).

Ceva mai bine sta Bulgaria, care ocupa penultimul loc - 2,08 de patente inregistrate la nivel european si 0,6 patente inregistrate la nivel mondial la un milion de locuitori.

In ceea ce priveste ponderea in PIB a totalului cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare, Romania se afla pe penultimul loc, cu 0,38%. Dar situatia nu pare diferita de cele de mai sus, avand in vedere ca dupa Romania se plaseaza Cipru, care are o economie cu mult mai competitiva decat cea a tarii noastre.

Ajutoarele de stat pentru cercetare-dezvoltare sunt foarte scazute (numai 8 milioane de euro), in conditiile in care ele intra in obiectivele orizontale incurajate de UE.

Un calcul alternativ, bazat pe includerea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare din industria de IT (omise practic din statistica oficiala) si aproximate prin cheltuielile cu personalul indica cifre mai mari, dar tot cu mult sub nivelul mediu din UE si din tarile candidate - 0,56% din PIB, din care 29% finantata de Guvern, 65% finantata de firme private si 6% finantata extern.

De asemenea, Romania ocupa ultima pozitie la nivelul accesului la Internet - doar 4,5% din totalul locuintelor (in Bulgaria, 5%) - si la cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare finantate de Guvern - 29% din totalul cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare, fata de 37,08% in Slovenia.

Privitor la capitolul liberalizarea si fluidizarea pietii, Romania a inregistrat unele progrese in telecomunicatii, transport si servicii financiare, dar a ramas in urma in sectorul energetic (pretul energiei electrice si cel al gazelor pentru utilizatorii industriali sunt foarte mari).

O problema ce persista in continuare in Romania este cea a perioadei necesare pentru a infiinta o societate - 27, fata de 11, cat trebuie la penultima tara clasata, Letonia. Persista bariere de intrare si iesire pe piata sub forma implementarii incomplete a legislatiei de competitie si a ajutoarelor de stat mari: 6,3% din PIB in 2003 (in UE, aceasta pondere este 1%).

Somajul este scazut, dar trendul este negativ si se vor inregistra pierderi de competitivitate. 40% din populatia angajata ar trebui sa isi schimbe domeniul de activitate pentru ca structura productiei din Romania sa se ajusteze la standarde europene. Totodata, nivelul educatiei permanente este foarte scazut: doar 1,3% dintre adulti urmeaza diverse forme de perfectionare.