Reuniunea de la Istanbul a fost marcata mai mult de incidentele violente dintre protestatari si fortele de ordine turcesti si de un nou incident cu bomba - soldat, ieri, fara victime pe Aeroportul din Istanbul - decat de disensiunile intre aliati.

Marti, in finalul summitului, presedintele american, George W. Bush, a salutat decizia aliatilor SUA de a participa la pregatirea fortelor de securitate ale Guvernului interimar de la Bagdad, calificand acordul drept „un succes crucial pentru poporul irakian“. „Pericolul este sub ochii nostri.

Singura problema consta in a sti daca il vom infrunta sau vom intoarce privirea, platind astfel un pret teribil“, a declarat Bush in discursul sustinut, la sfarsitul summitului, in fata studentilor Universitatii Galatasaray din Istanbul.

Declaratia mobilizatoare a liderului de la Casa Alba lasa sa se intrevada lipsa unei formule de asistenta NATO care sa satisfaca pe deplin Washingtonul si posibilitatea ca SUA sa reediteze cererea desfasurarii de trupe aliate in Irak.

Inca inaintea reuniunii, Bush si consilierii sai nu au ascuns ca ar fi dorit ca fortele aliate sa se implice mai mult in stabilizarea Golfului, iar problema locului in care vor fi antrenate fortele irakiene - pe teritoriul Bagdadului sau in statele NATO - nu a fost solutionata in cadrul reuniunii la nivel inalt.

Nici acordul pentru extinderea fortei de stabilizare din Afganistan nu este de natura sa rezolve decisiv problema insecuritatii, ce domina tara cu cateva luni inaintea primului scrutin democratic dupa caderea regimului taliban. Liderii NATO au promis ca, pana in septembrie, luna alegerilor, forta aliata, care in prezent numara 6500 de soldati, va ajunge la un efectiv de 10.000.

Comparativ cu operatiunea Aliantei din Kosovo, unde se afla 40.000 de soldati KFOR, numarul de militari promis pentru Afganistan este infim.

„Daca acum as spune ca sunt mai putin decat satisfacut, as fi nerecunoscator“, a declarat premierul interimar de la Kabul, care a cerut insistent, in cadrul summitului din Turcia, ca militarii NATO sa fie desfasurati „mai repede, inainte de luna septembrie“.

Desi fara incidente, summitul NATO a reconfirmat ca tensiunile dintre Washington si aliatii europeni se mentin, cel mai elocvent exemplu fiind provocat de mesajul prin care Bush sustinea cu fervoare integrarea Turciei in UE.

Liderul francez, Jacques Chirac, a tinut sa-l atentioneze pe Bush ca a te pronunta ca presedinte al SUA cu privire la candidatura Turciei la UE este ca si cum Chirac ar spune SUA cum sa trateze cu Mexicul.