"E cel mai probabil ca eu voi fi candidatul partidului la presedintia Romaniei. Colegii mei cred ca ar trebui sa candidez, dar inca nu am luat o decizie in acest sens," a declarat Adrian Nastase.

"Suntem decisi sa castigam cursa pentru Cotroceni si sa fim un partid puternic, capabil sa continue rerforma macro-economica si politica de integrare in UE."

Adrian Nastase a recunoscut ca PSD a suferit o infrangere la alegerile locale.

"Alegerile locale au fost un test interesant pentru partidul meu. Am obtinut mai putin decat ne asteptam," a spus premierul. "Trebuie sa analizam mesajul populatiei acum. Asta ar putea insemna o reorientare a strategiei noastre in urmatoarele luni."

Romania ar putea rata "tinta UE"

Dorinta romanilor de a adera la UE continua sa fie puternica, dar analistii avertizeaza ca Romania ar putea rata tinta sa de a deveni membra a Uniunii in anul 2007 daca nu va continua in ritm sustinut reformele, mai ales in domeniul justitiei, si daca nu va avea rezultate concrete in lupta impotriva coruptiei, scrie agentia Reuters.

"Romania si Bulgaria au ca data limita sfarsitul anului 2004 pentru incheierea negocierilor de aderare. Romania crede in acest calendar si sunt sigur ca il vom respecta," a spus Adrian Nastase agentiei Reuters.

Bulgaria a incheiat deja negocierile de aderare pentru toate cele 30 de capitole, dar Romania mai are inca 6. Liderii UE spun insa ca au in vedere aderarea comuna a celor doua tari.

"Fiecare tara trebuie judecata in functie de propriile merite," dar ar fi "ineficient si extravagant" ca UE sa separe candidaturile celor doua tari, a spus dl. Nastase.

Romania va incheia capitolele privind energia si serviciile publice la sfarsitul acestei luni si pe cele privind regulile concurentei si politica regionala pana la sfarsitul lunii iulie, a mai spus primul ministru.

Capitolele de negociere privind justitia si afacerile interne ar trebui incheiate pana la sfarsitul lui septembrie, sau octombrie, a adaugat el.

Adrian Nastase a mai precizat in interviul acordat agentiei Reuters ca Romania nu va trimite trupe suplimentare in Irak si Afganistan, unde contribuie cu trupe de mentinere a pacii, intrucat nu are resurse.

Afganistanul ar dori ca NATO sa-si extinda misiunea in provinciile sale din nord si sa-i acorde asistenta in privinta reconstructiei tarii. De asemenea, doreste mai multe trupe NATO care sa monitorizeze alegerile din septembrie.