Numirea sa pune capat lunilor de controverse intre membrii Uniunii pe aceasta tema. Reprezentant al unei tari care a aderat la toate politicile europene comune, oficialul portughez a obtinut aprobarea "nucleului dur" franco-german al UE, care nu concepea ca presedintele Comisiei sa nu intruneasca toate aceste conditii.

Un politician puternic si realist la el acasa, Barroso si-a castigat la Bruxelles reputatia unui tip pragmatic si eficient. Faptul ca a reusit sa aiba o buna comunicare cu ambele tabere din Uniune il recomanda ca pe un bun diplomat - calitate foarte necesara unui sef al executivului european.

Faptul ca a reusit sa aplice in Portugalia reforme economice dure ii determina pe analisti sa spere ca, in calitate de presedinte al Comisiei, va putea relansa agenda de la Lisabona si va duce la bun sfarsit dificila dezbatere a perspectivelor financiare. Numirea sa va trebui aprobata de Parlamentul European, unde nu toate grupurile parlamentare il sustin.

Sprijinit de cea mai mare grupare din legislativul de la Strasbourg, Partidul Popular European (PPE), Barroso este vehement contestat de socialisti si ecologisti. Cu toate acestea, la dezbaterile pe aceasta tema nu sunt de asteptat surprize neplacute pentru viitorul presedinte al Comisiei. Dupa confirmarea sa in functie, Barroso va trebui sa-si aleaga echipa.

Presiunile asupra sa sunt mari; in mediile europene de la Bruxelles se stie deja ca Franta si Germania au conditionat sprijinul acordat candidaturii lui Barroso de obtinerea, pentru reprezentantii lor, a doua posturi de super-comisari in noul executiv: un vice-presedinte german pentru probleme economice (in persoana lui GUnter Verheugen, fostul comisar pentru extindere) si un francez comisar

european pentru politici concurentiale (in persoana lui Jacques Barrot, actualul comisar pentru politici regionale). Tot ieri, liderii UE au confirmat numirea lui Javier Solana, actualul Inalt Reprezentant pentru politica externa si de securitate, in nou infiintata functie de ministru de externe al Uniunii.