El a afirmat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca o astfel de masura este necesara avand in vedere "trendul evident de trecere de la fotografia clasica la cea digitala". El a invocat faptul ca prin fotografia digitala se face economie de hartie, sunt eliminate substantele nocive necesare developarii fotografiilor clasice, aratand ca i se pare absurd sa fie accizata sanatatea.

Renuntarea la accizarea cu 25% a aparatelor foto digitale ar determina, in opinia deputatului, reducerea fraudei fiscale. "Un numar semnificativ de aparate foto digitale sunt tranzactionate nu pe piata vendorilor seriosi, ci ocolind plata taxelor", a declarat Pambuccian.

Deputatul a aratat ca, in conditiile accizarii cu 25% a aparatelor foto digitale, multi romani prefera sa isi aduca aceste aparate din spatiul Uniunii Europene si din alte state din Europa, precum Albania si Bulgaria, unde acestea nu sunt accizate. Acest lucru, afirma deputatul, determina pierderi de incasari fiscale pentru statul roman.

Potrivit expunerii de motive a initiativei legislative de modificare a Legii privind Codul fiscal, eliminarea reglementarii fiscale privind accizarea aparatelor foto digitale poate duce la stimularea creativitatii si utilizarea la scara larga a echipamentelor de calcul, precum si la cresterea vanzarilor de produse digitale aferente.