Nu este clar ce se va intampla cu minoritatea romana din Serbia sau cu cea sarba din Romania, care nu beneficiaza de nici o facilitate legala.

Romania urmareste, in continuare, ca reglementarea regimului de vize cu Serbia si Muntenegru sa se faca pe cale bilaterala, prin incheierea unui acord privind calatoriile reciproce ale cetatenilor celor doua state, dar pana atunci, Romania introduce unilateral vize de la 1 iulie, informeaza un comunicat al MAE din Bucuresti.

Pana la data convenirii unui text de Acord, Guvernul Romaniei a decis ca vor fi exceptate de la obligativitatea vizei de intrare in Romania urmatoarele categorii de cetateni ai Serbiei si Muntenegrului: titularii de pasapoarte diplomatice si de serviciu valabile, membrii echipajelor civile ale navelor si aeronavelor, membrii echipajelor si insotitorii de zbor, care participa la misiuni de

asistenta sau de salvare, alte persoane ce participa la misiuni de interventie in cazul catastrofelor si accidentelor, functionarii organizatiilor internationale, care detin titluri de calatorie valabile, eliberate de aceste organizatii.

De asemenea, pot intra fara vize in Romania pentru o perioada de pana la 30 de zile, cetatenii Serbiei si Muntenegrului, care au permis de sedere valabil, eliberat de un stat membru al Uniunii Europene, Elvetia, Norvegia, Islanda, Canada, Statele Unite al Americii sau Japonia.

Cetatenii sarbo-muntenegreni se pot adresa pentru depunerea cererilor de viza sectiei consulare din Ambasada Romaniei la Belgrad si Consulatului General al Romaniei de la Podgorita. Taxa de viza de scurta sedere, cu o singura intrare, costa 25 euro, iar viza de scurta sedere, cu multiple intrari, 60 de euro.

La aceste sume se adauga, insa, cheltuielile legate de recuperarea colantului de viza, taxe de urgenta si recuperari bugetare.

Profundul regret al Belgradului

Ministerul Afacerilor Externe al Serbiei si Muntenegrului si-a exprimat "regretul sau profund" fata de Hotararea Guvernului Romaniei si anunta ca este fortat sa adopte masuri reciproce, transmite Agentia sarba Beta.

Hotararea Romaniei cu privire la reintroducerea viuzelor a urmat dupa ce aceasta tara, in noiembrie 2003, fara consultari si unilateral a reziliat acordul bilateral din 1967 cu privire la desfiintarea vizelor pentru calatoriile particulare si oficiale, afirma MAE de la Belgrad.

Serbia si Muntenegru, in acord cu politica sa de buna vecinatate si dorinta sa de a contribui la colaborarea si stabilitatea regionala si europeana nu a dorit sa introduca vizele pentru cetatenii romani atata timp cat partea romana a respectat regimul fara vize.

Insa cum partea romana a luat masuri de desfiintare unilaterala a regimului fara vize, serbia si Muntengru e obligata sa adoipte masuri reciproce si sa introduca vize cetatenilor Romaniei, subliniaza comunicatul MAE sarb.

Sarbii reproseaza romanilor ca, in timp ce Romania aplica "standardele eruopene" inainte de a fi membru UE, Ungaria, membru deplin, isi protejeaza minoritatea din Serbia prin introducerea unui regim de vize gratuit pe un an, cu intrari multiple, in timp ce Bulgaria refuza sa aplice, momentan, recomandarile UE.