Lisabona a fost pregatita de sarbatoare. Incepand cu marele Eusebio si incheind cu portarul impozantului “Da Luz“. Portugalia trebuia sa devina campioana Europei.

COSMAR. Asa cum in urma cu trei saptamani, la Porto, trebuia sa debuteze cu victorie la Euro 2004. Gratie a trei lovituri ascunse, dar uluitor de precise, Grecia a smuls coroana “lusitanilor“, oferind-o ofranda batranului Zeus din Olimp.

Fara a-i oferi surprize omologului sau Scolari, selectionerul elenilor, Otto Rehhagel si-a asezat soldateii la fel ca in partida de debut a turneului final.

Incert inaintea meciului, Kapsis l-a anihiliat complet pe Pauleta, Dellas a “maturat“ totul in aria careului de 16 metri, “lateralii“ Seitaridis si Fyssas i-au blocat perfect pe Figo si Cristiano Ronaldo, in vreme ce “inchizatorii“ Zagorakis si Basinas au facut din Deco si, apoi, Rui Costa, doi anonimi.

Grecia este cosmarul Portugaliei, insa mai presus de toate, este Regina Europei.

KILLER. Cu alura unui cocostarc, o privire de copil, Angelos Charisteas a fost responsabil cu lovitura decisiva. S-a inaltat imperial de langa Costinha, unul dintre cei mai temuti saritori la cap din fotbalul modern, si a adus Greciei o performanta uluitoare. Obisnuita rezerva la echipa de club, ca majoritatea titularilor folositi de Rehhagel, Charisteas a devenit o adevarata vedeta.

Inchidere de gala cu Nelly Furtado

Cu aproximativ o ora si jumatate de ora inainte de inceperea meciului, 40.000 de portughezi si aproape 20.000 de greci au transformat stadionul “Da Luz“ intr-un adevarat vulcan. Cu 30 de minute inaintea primului fluier al germanului Markus Merk a avut loc festivitatea de inchidere a Euro 2004.

Organizatorii au pus in scena o scena simpla, cu acoperirea completa a terenului de joc, eveniment incheiat de un mini-recital al cunoscutei interprete Nelly Furtado. Orasul Lisabona a fost ieri realmente paralizat.

Mii de suporteri si-au asteptat idolii la poarta cantonamentului de la Alcocete, aflat la 20 de km de Lisabona, formand un veritabil lant uman pana in preajma stadionului “Da Luz“ pentru care s-au folosit inclusiv de biciclete, motociclete sau masini personale. Fanii si-au escortat astfel idolii, de care au tinut sa fie aproape inaintea meciului.