„Gardianul“ si-a informat cititorii, inca din luna iulie a anului trecut, despre faptul ca unicul producator roman de anvelope si camere moto-velo, ROMVELO SA Ludus, este parazitat si pus pe butuci de SRL-urile conducatorilor fabricii.

Urmare a dezvaluirilor aparute in ziarul nostru, PNA a declansat o ancheta, al carei rezultat imediat a fost arestarea directorului general al fabricii ROMVELO, Ioan Borda, survenita la finele lui 2003. Chiar daca directorul Borda a ajuns intre timp dupa gratii, paienjenisul de firme-capusa care sufoca activitatea ROMVELO a ramas intact.

Mai mult, se pare ca intreaga increngatura opera si inca opereaza beneficiind chiar si de sprijinul discret al Politiei din Targu Mures.

Investigatiile noastre au scos la iveala faptul ca multi salariati cu functii inalte in ierarhia ROMVELO detin, concomitent, personal sau prin interpusi, firme care fac afaceri consistente cu fabrica.

Una dintre firmele baiatului Aureliei Lung, salariata la Desfacere pana recent, isi permitea chiar sa vanda camere auto la preturi mai mici decat cele ale fabricii, ceea ce denota ca afacerile cu pricina nu pot fi tocmai curate.

Investigatiile noastre recente au mai scos la iveala si faptul ca nu doar directorii de la ROMVELO Ludus detin firme care capuseaza fabrica-mama, ci si alti potentati ai locului. Spre exemplu, Maria Panzariu, functionara la ROMVELO si sotia comisarului de Politie Tudor Panzariu, este asociat unic al firmei Universal Mador SRL Ludus.

Cu ce anume se ocupa Universal Mador SRL nu e greu de ghicit: comert en-gros si en-detail cu produse ale fabricii unde lucreaza patroana. Anual, SRL-ul respectiv invarte afaceri de miliarde, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Finantelor Publice. Iar asta nu de ieri, de azi, ci de mai bine de 12 ani, de cand a fost infiintata firma Universal Mador.

Profit pe banii fabricii

Reteta prin care firma nevestei comisarului de Politie prospera fara prea mare efort este relativ simpla: ROMVELO Ludus furnizeaza marfa fara ca ea sa fie platita la livrare, Universal Mador o vinde, isi opreste cuvenitul adaos comercial, apoi achita valoarea marfii la furnizor. Asta atunci cand o achita, pentru ca trec adesea luni intregi intre livrarea marfii si achitarea ei.

Rastimp in care banii fabricii „lucreaza“ in folosul firmei nevestei de comisar. Marfa in sine merge de la depozitele ROMVELO direct la beneficiari. Practic, SC Universal Mador nu vinde nimic, ci doar face avize de expeditie, intocmeste facturi si taie chitante. Toate acestea, intr-un apartament de bloc.

Dinspre partea conducerii, nici o problema, pentru ca sotul patroanei, comisarul de Politie Tudor Panzariu, este prieten bun cu Istvan Major, fost director comercial si actual director general al ROMVELO Ludus.

„Intotdeauna, Major a ajutat firma sotiei comisarului Panzariu, acordandu-i o multime de inlesniri care, in mod normal, nu se fac“, a declarat Pusa Borda, sotia directorului arestat, fosta, si ea, salariata la ROMVELO.

Protectie impotriva Politiei Economice

Despre comisarul Tudor Panzariu trebuie spus ca lucreaza in cadrul serviciului economic al Politiei orasului Ludus. Prin natura atributiunilor de serviciu, comisarul are arondata, in sfera sa de competenta, inclusiv fabrica ROMVELO SA Ludus. Ar fi fost insa prea mult sa i se ceara omului sa ancheteze mismasurile firmei sotiei sale.

Dupa cum ne-au informat surse din interiorul fabricii din Ludus, rostul comisarului Panzaru, in toate aceste afaceri, era asigurarea protectiei impotriva eventualelor controale ale Politiei Economice. Controale care fie nu gaseau nimic in neregula la ROMVELO, fie, pur si simplu, nici nu se mai efectuau sau se faceau doar scriptic.

De altfel, Pusa Borda, sotia fostului director aflat actualmente in arestul Politiei Judetene Mures, ne-a confirmat faptul ca niciodata controalele Politiei Economice din Ludus nu au gasit vreo neregula la ROMVELO.

Comisarul neaga orice implicare

Greu de crezut, dar comisarul Tudor Panzariu nu pare a fi la curent cu ce afaceri invarte propria-i nevasta, in apartamentul lor comun: „Eu sunt politist. Nu am nici o implicare in afacerile sotiei mele. Fiecare isi vede de activitatile sale“, a declarat Panzariu. Sotia politistului nu a dorit sa faca nici un comentariu.

Cel mai bine a sintetizat insa situatia de la ROMVELO Ludus omul de afaceri craiovean Constantin Zaharia, a carui firma, ZRC INVEST SRL, detine circa 45% din actiunile ROMVELO. Anul trecut, Zaharia declara pentru „Gardianul“: „Nu am, din pacate, destula putere, pentru ca altfel i-as da pe toti afara de acolo. E o mafie cum nici nu va imaginati“.