Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins, ieri, recursul in anulare impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti prin care fostul administrator al SAFI, George Danielescu, a fost achitat. Astfel, fostul administrator ramane achitat pentru capetele de acuzare privind savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune in forma agravanta.

Motivele recursului au fost formulate in sedinta din 28 iunie, cand procurorii au aratat ca Danielescu este responsabil de pierderile suferite de cei peste 2000 de investitori, care trebuie despagubiti. Potrivit procurorului de sedinta, George Danielescu era vinovat de inselaciune in forma agravanta si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

De asemenea, procurorul a sustinut ca recursul in anulare vizeaza atat latura civila, cat si cea penala a cauzei. Potrivit procurorilor, investitorii SAFI - care s-au constituit parti civile in proces, pentru recuperarea banilor depusi - au fost indusi in eroare.

Ei cumparau certificate de investitor cu o valoare mai mare decat cea reala, iar SAFI incasa comisioane mai mari decat cele cuvenite, ceea ce a dus la micsorarea nejustificata a activului Fondului. In urma acestor operatiuni, 2427 de investitori SAFI nu au mai putut sa-si recupereze banii, se arata in rechizitoriul in baza caruia Danielescu a fost trimis in judecata.

Procurorul a mai invocat faptul ca, pe timpul actiunii penale, Danielescu a refuzat sa ofere informatii cu privire la activitatea sa in cadrul SAFI.

Reprezentantul Ministerului Public a mai sustinut ca, desi Fondul era deschis tuturor investitorilor, acestia nu au fost chemati la Adunarea Generala a Actionarilor astfel ca, neavand informatii cu privire la activitatea reala a Fondului, nu si-au retras banii la timp si au fost pagubiti.

In replica, Viorel Spanu, avocatul lui George Danielescu, a sustinut ca acesta nu a actionat singur, ci in colectiv. Avocatul a invocat autoritatea de lucru judecat, sustinand ca la Parchetul instantei supreme mai exista un dosar ce-l priveste pe George Danielescu si care are acelasi continut, dar in care s-a dat solutia neinceperii urmaririi penale.

In consecinta, instanta nu poate da doua hotarari diferite in dosare cu acelasi continut, a spus el. Avocatul care a aparat in instanta interesele SAFI a spus ca multi investitori s-au constituit parti civile in proces chiar dupa ce si-au recuperat banii, fara sa precizeze cate persoane se afla in aceasta situatie.

Prabusirea SAFI, in 1996, a lasat cu buzunarele goale si a adus la disperare circa 106.000 de investitori, care si-au depus agoniseala tentati de dobanzile mari promise. Ancheta penala privind modul in care au fost administrate fondurile societatii SAFI a demarat in 1996, la sesizarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

In urma acestei operatiuni au fost depuse, de catre cetatenii pagubiti, peste 2500 de plangeri penale, pentru suma de 9,863 miliarde de lei. SAFI, infiintat in 1993, a scos la vanzare certificate de investitor pe care oamenii s-au grabit sa le cumpere, deoarece li se asigura o crestere de 40% pe luna a sumei investite, in timp ce bancile acordau doar o dobanda de 5-7%.