Prima sotie a premierului, Ilinca Preoteasa, locuieste in prezent la New Jersey, SUA *Ea este fiica ministrului de externe al Romaniei din perioada 1955-1957 *Adrian Nastase si Ilinca Preoteasa au fost colegi de scoala si apoi au facut parte dintr-o gasca de prieteni celebri *Printre acestia, Jean Maurer, Gyuri Fazekas, cei trei nepoti ai lui Gheorghiu-Dej, Florin Danalache, Nicu Ceausescu si

Petre Roman *Actualul prim-ministru a avut de trecut cateva teste pana sa castige increderea baietilor din grupul Ilincai Preoteasa

“Libertatea era singurul mare privilegiu pe care noi il aveam in plus fata de ceilalti tineri din acea perioada.

Puteam sa ne luam de un militian si sa nu patim nimic”, povesteste, acum, dupa mai bine de 20 de ani, pictorul Serghei Mizil. El, impreuna cu actualul deputat PSD Madalin Voicu si cu fii de nomenclaturisti ai vremii faceau parte dintr-o gasca nebuna de prieteni care, asa cum spune astazi Voicu, “stiau sa isi traiasca viata”.

Printre acestia a aparut, la un moment dat, si actualul premier, Adrian Nastase, introdus de cea care urma sa ii devina sotie.

“Noi am fost generatia anilor ‘70, iar gasca noastra de prieteni, destul de numeroasa, avea tineri de toate categoriile, toti de buna calitate, fie ca erau copii de fosti nomenclaturisti, fie ca erau sportivi sau artisti”, marturiseste politicianul Madalin Voicu.

Din acea gasca faceau parte Nicu Ceausescu, Jean Maurer, Serghei Mizil, Gyuri Fazekas (fiul secretarului CC), Calin Andrei (fiul ministrului de Externe, Stefan Andrei), cei trei nepoti ai lui Gheorghiu-Dej - Ghita, Mandra si Sanda, Ilinca Preoteasa, Florin Danalache (fiul ministrului Transporturilor din acea vreme), Sandu Barladeanu (fiul lui Alexandru Barladeanu, primul presedinte al Camerei

Deputatilor dupa Revolutie), Valentin si Zeo Ceausescu, Gino Iorgulescu, Petre Roman si multi altii. “Prieteniile din tinerete sunt cele mai sincere. Nu se bazeaza pe diverse interese, ci doar pe pasiuni comune”, spune deputatul Madalin Voicu, povestind cum legatura dintre membrii gastii era mai puternica decat ambitiile politice ale parintilor.

“Noi eram mai golani, Petre Roman si Valentin Ceausescu erau studiosi”

Petreceri nebune si evadari din tara fara limite, acestea erau preocuparile tinerilor din gasca lui Miki (asa cum ii spun prietenii lui Madalin Voicu - n.r) si a lui Serghei. “Totul era altfel atunci pentru tineri. Nu aveau libertate, dar stiau si puteau sa se distreze.

Cu aceasta exceptie, eu am fost mereu un opozant al regimului pentru ca vedeam foarte bine cum este in strainatate”, marturiseste pictorul Serghei Mizil. El isi aminteste despre toti membrii gastii: “Cu Petre Roman am copilarit in cartierul Primaverii. Era un tip studios si foarte potolit”.

De asemenea, spune Mizil, si Valentin Ceausescu era linistit si extrem de sarguincios in ale studiului. “Noi beam si ei citeau. Noi eram mai golani, mai mult cu arta si cu femeile, ei erau studiosi, au si facut facultati in strainatate.”

“Adrian s-a dovedit a fi un tip de calitate”

Pe Adrian Nastase gasca l-a cunoscut in 1972, prin intermediul Ilincai Preoteasa, fiica ministrului de externe din perioada 1955-1957. Ilinca, pe care toti baietii o protejau, s-a indragostit de un “tanar frumos, destept si cu mare priza la reprezentantele sexului frumos”.

Si-a prezentat iubitul prietenilor din gasca, iar acesta, nimeni altul decat primul ministru de astazi Adrian Nastase, a avut de trecut cateva teste in fata baietilor din grup pentru ca, intr-un final, sa fie acceptat. “Mi-amintesc ca, atunci cand l-am cunoscut pe Adrian, cand Ilinca ni l-a prezentat, toti l-am privit cu o oarecare suspiciune pentru ca ne lua fata.

Noi trebuia sa stim clar ca Ilinca noastra era pe maini bune, ca barbatul de care se indragostise o merita. Adrian s-a dovedit insa un tip de calitate, ei doi casatorindu-se apoi. Ilinca s-ar fi casatorit cu el oricum, indiferent de opinia noastra, dar a facut pasul acesta bucuroasa ca si noi, prietenii din gasca, il placeam pe Adrian, care si-a castigat astfel increderea si prietenia noastra.

Apoi viata fiecaruia a avut un drum aparte”, mai povesteste Madalin Voicu.

Ilinca a plecat din tara inainte de ‘89

Despre Ilinca Preoteasa se stiu acum foarte putine lucruri. S-a casatorit cu actualul prim-ministru in perioada studentiei. Desi mariajul acestora a durat putin peste un an, cei doi au ramas prieteni. Ilinca Preoteasa s-a recasatorit si a plecat din tara inainte de momentul decembrie1989. S-a stabilit la New Jersey, fiind o persoana cunoscuta in randul diasporei romanesti din SUA.

Sotul sau, Bogdan Bartolomeu, in varsta de 53 de ani, face in prezent afaceri in Romania, avand firme de import-export si de transporturi. Cateva dintre societatile acestuia (SDV-SCAC, International SRL, CIB Trans SRL si Avantgos SRL) au sediul in Sectorul 2 din Capitala. Si Bartolomeu are domiciliul stabil in Statele Unite, mai exact in Washinton DC.

Dana Nastase, actuala sotie a premierului, este fiica lui Angelo Miculescu, ministru al Agriculturii, vice-prim-ministru al guvernului intre 1975 si 1981 si ambasador al Romaniei in RP Chineza intre 1983 si 1990.

Gasca de atunci se reuneste ori de cate ori are ocazia

Prietenii de atunci se intalnesc si astazi destul de des, singurul care lipseste din gasca de odinioara fiind Nicu Ceausescu. Toti ceilalti au o viata normala si, ca si in acea perioada, nu se poate spune despre ei ca au greutati foarte mari. “Ne adunam la zilele de nastere ale fiecaruia, ne sunam de sarbatori.

Astfel de prietenii dureaza o viata”, spune acum politicianul Madalin Voicu. Serghei Mizil a intrat in afaceri dupa Revolutie, iar acum detine o firma de catering si un restaurant. Cat despre Jean Maurer, cetatean german, el are o firma de aparatura medicala. Gyuri Fazekas are si el o afacere la Budapesta si vine destul de des in Romania, iar Sandu Barladeanu s-a stabilit in Franta.

Zeo Ceausescu locuieste la Bucuresti si, din cauza unor probleme de sanatate, iese rar din apartamentul sau din cartierul Tei. Cat despre Valentin Ceausescu, acesta s-a retras la Magurele si se fereste cat poate de evenimentele mondene care ar putea sa ii deranjeze viata personala.

Ultima oara, el a fost vazut, sambata trecuta, la ziua de nastere a jurnalistului Mihai Tatulici, la Vox Maris in Costinesti, petrecere la care Valentin Ceausescu a fost extrem de rezervat, preferand sa se retraga discret intr-un separeu al discotecii.