Eliminarea recursului in anulare din penal, care se va produce pe 26 septembrie, va face imposibila indreptarea greselilor judiciare * Nici un magistrat nu raspunde penal sau material pentru erorile facute si oamenii nevinovati care ajung in puscarie

Justitia romana comite anual peste 300 de erori judiciare. Cu toate acestea, nici un magistrat nu raspunde penal sau material. Desi dreptul este o stiinta exacta, unele din instantele romane dau solutii complet diferite in spete identice, in functie de interese.

In ultimul timp, mai multe voci avizate din Justitia romana au semnalat faptul ca intentia actualului Executiv de a elimina complet recursul in anulare din materia penala - conform cerintelor Uniunii Europene - risca sa dea o mai mare libertate gravelor erori judiciare, care se comit an de an, in caz ca nu se vor stabili alte modalitati concrete de indreptare a acestora.

Parerile profesionistilor dreptului sunt impartite in aceasta privinta, dar un lucru este sigur: intr-o justitie macinata de incompetenta si coruptie, eliminarea recursului in anulare in materie penala nu trebuie sa lase cetateanul de rand - asa cum ar dori unii judecatori - fara mijloace care sa permita indreptarea unor hotarari judecatoresti definitive, pronuntate vadit impotriva legii.

Recursurile se mai pot promova pana pe 26 septembrie

Procurorul general al Romaniei va putea promova recursuri in anulare in materie penala pana in 26 septembrie, intrucat Inalta Curte de Casatie si Justitie nu va mai avea competenta de a judeca o astfel de cale extraordinara de atac impotriva sentintelor judecatoresti.

Potrivit Legii de organizare judiciara 304/2004 (adoptata de Parlament in 28 iunie si care va intra in vigoare in 26 septembrie anul acesta), Inalta Curte de Casatie si Justitie nu va mai avea competenta de a judeca recursurile in anulare.

Dupa aceasta data, procurorul general al Romaniei va fi nevoit sa comunice persoanelor care au inaintat memorii pentru promovarea de recursuri in anulare ca aceasta cale de atac nu va mai putea fi exercitata.

In cazurile civile, recursurile in anulare mai pot fi declarate pana in 28 august

Potrivit Ministerului Public, dispozitiile Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, trebuie coroborate cu celelalte dispozitii legale referitoare la competenta instantelor judecatoresti.

"Astfel, in conformitate cu prevederile articolului 2, alineatele 2 si 3 din Ordonanta de Urgenta 58/2003 privind modificarile Codului de procedura civila, procesele in curs de judecata la data schimbarii competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante", sustine Ministerul Public.

In cazurile civile, recursurile in anulare mai pot fi declarate pana in 28 august, termenul pana la care se mai pot face contestatii expirand la aceasta data.

Ministerul Public arata ca, in acest context legislativ, urmeaza ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa hotarasca asupra admisibilitatii sau inadmisibilitatii eventualelor recursuri in anulare in cazuri civile declarate de procurorul general al Romaniei.

In lipsa unor prevederi tranzitorii, se ridica problema modului in care vor fi solutionate recursurile in anulare declarate anterior intrarii in vigoare a legii de organizare judiciara.

"In raport cu aceasta dispozitie constitutionala, rezulta ca Legea de organizare judiciara nu poate fi retroactiva, in sensul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie n-ar mai avea competenta de a judeca recursurile in anulare deja declarate pana la data intrarii ei in vigoare, ci numai pe cele care ar fi promovate dupa aceasta data.

In consecinta, daca nu intervin alte modificari legislative in aceasta materie, procurorul general va exercita aceasta cale extraordinara de atac in cauzele penale numai pana la intrarea in vigoare a Legii 304/2004, iar instanta suprema va continua sa judece recursurile in anulare declarate pana la aceasta data", afirma Ministerul Public.

Pe de alta parte, legat de cauzele aflate in curs de examinare dupa intrarea in vigoare a Legii 304/2004, Ministerul Public informeaza ca "se va comunica petentilor imposibilitatea exercitarii acestei cai extraordinare ca urmare a absentei competentei materiale a unei instante de a o judeca".

Nevinovati condamnati pe nedrept, vinovati scosi basma curata

In 2003, au fost declarate 290 de recursuri in anulare, iar de la inceputul acestui an si pana acum, in peste o suta de dosare penale au fost promovate cai extraodinare de atac impotriva unor sentinte judecatoresti definitive.

In luna februarie a acestui an, ZIUA publica un studiu efectuat de Parchetul General asupra evolutiei recursurilor in anulare in materia penala, potrivit caruia procentul de admisibilitate a recursurilor in anulare promovate de procurorul peneral la Inalta Curte de Casatie si Justitie era de 92,50%.

Tradus matematic, acest procent arata ca, in Romania, anual se produc in urma proceselor judecate definitiv intre 300 si 400 sute de erori judiciare, care inseamna nevinovati condamnati pe nedrept sau vinovati scosi basma curata.

Cine raspunde pentru aceste ilegalitati comise de cei platiti sa imparta dreptatea? Nimeni! Si nici nu va mai raspunde nimeni odata cu imposibilitatea inaintarii unui recurs in anulare in materie penala. Potrivit specialistilor in drept, eliminarea recursului in anulare are si parti bune, dar si mai putini bune.

Potrivit avocatului Alice Draghici, expert in Drept Constitutional, este indicat ca o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva sa nu mai poata fi atacata. "Asta in cazul in care solutia data de magistrati este cea corecta.

Dar ce ne facem daca judecatorii au dat o sentinta gresita care a ramas definitiva, iar un nevinovat se duce la puscarie fara sa aiba o ultima posibilitate de a se apara, de a incerca sa-si faca dreptate prin recursul in anulare.

Eliminarea recursului in anulare este un lucru bun in conditiile in care sentintele care raman definitive sunt corecte, dar avem o problema daca acestea sunt pronuntate "stramb" iar cel care a fost condamnat pe nedrept nu mai are nici o cale de atac.

Exista multe hotarari in penal care au elemente de nelegalitate, asa ca o cale extraordinara de atac pentru a indrepta aceste nereguli este binevenita. Eliminarea recursului in anulare in materie penala prezinta avantaje dar si dezavantaje", spune avocatul Alice Draghici.

In ceea ce priveste recursurile in anulare civile, acestea au prejudiciat grav interesele Romaniei, prin continuarea practicii judiciare de admitere a acestei cai extraordinare de atac formulate de Parchet impotriva sentintelor instantelor inferioare care au restituit casele proprietarilor.

Nu exista posibilitatea tragerii la raspundere a judecatorilor care au emis solutiile favorabile chiriasilor care locuiesc in casele nationalizate, deoarece legea privind responsabilitatea magistratilor adoptata in 2000 nu poate fi aplicata retroactiv.