Doctorul Naum Ciomu, cel care a amputat penisul unui pacient, ar putea scapa doar cu ridicarea dreptului de practica, fara condamnare penala si fara sa plateasca victimei despagubiri.

Doctorul supranumit “Taie-penis” a adus ieri, la Colegiul Medicilor Bucuresti, rezultatele a trei examene neurologice recente, facute la Spitalul Universitar. Acestea ar demonstra existenta unei boli cerebrale, o “atrofie corticala”.

Pina ieri, nici unul dintre apropiatii chirurgului de la Spitalul Panduri n-a confirmat ca dr. Ciomu ar fi avut vreodata un comportament psihic anormal. Procurorii care cerceteaza cazul pe linie penala au cerut, in urma cu citeva zile, efectuarea unei expertize psihiatrice.

Daca aceasta va confirma ca medicul nu avea discernamint in momentul operatiei, atunci, potrivit Codului Penal, Naum Ciomu ar putea fi exonerat de orice raspundere penala si de consecintele civile. In acest caz, conform medicului psihiatru Dan Prelipceanu, masura indicata ar fi una “de siguranta”, respectiv internarea sa intr-un spital.

Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor din Bucuresti n-a putut spune, ieri, cine ar raspunde pentru faptul ca “boala” doctorului nu a fost depistata la timp. Medicii au spus ca ultima testare a chirurgului dateaza din anul 2003 si ca a fost facuta la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

“Cred ca poate fi luata in calcul si vina CNAS, dar nu stiu cine va putea demonstra asta”, a opinat prof. Eugen Bratucu, membru al comisiei de judecata.

Comisia a propus ieri sanctiunea maxima posibila, ridicarea dreptului de a profesa, care va fi supusa la vot in Colegiul Medicilor. Pina atunci, expertiza psihiatrica va stabili daca dr. Ciomu este bolnav sau doar se preface.