In Occident, o armata de avocati traieste obtinand sume uriase pentru pacientii nemultumiti de tratamentul din spitale. La polul opus, in Romania, pentru erori medicale grave nu se platesc despagubiri si nu exista vinovati.

Fie ca sunt descurajati de procedurile legale greoaie, fie ca nu stiu ce drepturi au, romanii nu obisnuiesc, decat foarte rar si de regula doar in cazuri foarte grave, sa ceara despagubiri pentru vatamari suferite din cauza tratamentului prost din spitale.

Tocmai pentru a se proteja de eventualele despagubiri datorate pacientilor in urma unor erori profesionale, medicii sunt obligati sa incheie asigurari de malpraxis. Politele de acest gen ar trebui sa il protejeze si pe pacient, oferindu-i siguranta ca poate primi banii rapid. Pana acum, insa, protectia a functionat doar teoretic.

"Nici o despagubire nu a fost pana acum platita la aceste asigurari", spune Gheorghe Cismaru, vicepresedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Aceasta, in ciuda numarului mare de erori medicale, unele foarte grave si mediatizate intens in ultimii ani.

Pentru a primi banii cuveniti, victima trebuie sa astepte o sentinta definitiva si executorie in instanta, iar pentru stabilirea culpei medicale este consultat, de regula, Colegiul Medicilor. Din cauza procedurilor greoaie, zeci de procese stau de mai multi ani pe rolul instantelor, iar medicii vinovati nu sunt sanctionati decat cu suspendarea dreptului de practica pe cateva luni.

Intre timp, avand doar incasari, nu si plati de efectuat, asigurarile de malpraxis raman o afacere cu miza prea mare pentru a fi lasate la voia intamplarii.

Desi Consiliul Concurentei s-a pronuntat impotriva unei astfel de masuri, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) a restrictionat accesul pe piata, permitand furnizorilor de servicii medicale si farmaceutice sa incheie asigurari doar la un numar mic de societati agreate. Asirom, Astra, Ardaf, Allianz-tiriac si Omniasig isi impart astfel o afacere estimata la circa 20 milioane de euro.

Bani incasati pana acum aproape fara risc. Precedentul primei despagubiri ar putea fi creat de recentul caz al doctorului Naum Ciomu, care a carui intensa mediatizare a obligat autoritatile sa promita ca investigatiile nu se vor prelungi la nesfarsit. "Oamenii au nevoie de un exemplu pentru a vedea ca se poate si a avea curaj sa isi ceara drepturile", crede Cismaru.

Pacientii vor invata in timp ca au dreptul la despagubiri nu numai in cazuri foarte grave, ci pentru orice vatamare suferita ca urmare a neglijentei sau neatentiei medicilor sau asistentelor.

Asigurarile de malpraxis: incasari uriase, despagubiri zero

Precedentul primei sume platite pentru o greseala medicala inca nu a fost creat. Povestile victimelor care au suferit in urma unor greseli medicale au impanzit prima pagina a ziarelor in ultimii ani. Nici un doctor nu si-a pierdut, insa, dreptul de practica, iar asiguratorii nu au trebuit inca sa plateasca nimic la politele de malpraxis.

Doi fotbalisti au murit in anul 2000 din cauze aparent banale. In urma unei entorse si din cauza unor analize insuficiente, lui Ionut Orbeanu, 18 ani, i-a fost amputat piciorul, tanarul decedand ulterior. In acelasi an, Daniel Stoica murea din cauza unei operatii obisnuite de apendicita in care a fost anesteziat fara analize corecte.

Medicii vinovati profeseaza si astazi, iar procesele au trenat cativa ani in instanta. Fara sanctiuni grave a ramas si un caz oribil, intens mediatizat in ultimii ani si care a determinat inclusiv interventii in Parlament.

Dupa aproape zece ani de procese, parintii Ceciliei Nicolescu, fetita de numai 14 ani careia o doctorita de la Spitalul Cantacuzino i-a facut, din greseala, o intrerupere de sarcina pe viu, inca mai asteapta dreptate.

Pentru cazuri mult mai putin grave decat cele de mai sus, in Statele Unite sau in Europa Occidentala victimele solicita si, cel mai adesea, primesc despagubiri de sute de mii sau chiar milioane de dolari. In Romania, legislatia ambigua si procedurile greoaie ii fac pe multi sa renunte.

Medicii, farmacistii, asistentele, precum si institutiile medicale sunt obligate sa incheie asigurari de raspundere civila - malpraxis, tocmai ca pacientul sa poata fi despagubit in cazul vatamarii din vina medicului. Asigurarea este obligatorie pentru o suma minima.

Medicii care vor sa fie siguri ca in cazul unui proces nu vor fi obligati sa plateasca despagubiri mult mai mari pot incheia, insa, polite si peste acest nivel. Lucru care nu se intampla aproape niciodata. Cauza o constituie atat salariile mici din sistemul medical, cat mai ales faptul ca pana acum nu a existat precedentul nici unei despagubiri uriase decise in instanta.

In plus, sanctiunile decise de Colegiul Medicilor nu s-au soldat cu pierderea dreptului de practica, suspendarile de cateva luni fiind masurile intreprinse, de regula, impotriva doctorilor care au gresit. "Pana acum nu s-a platit nici o despagubire pentru asigurarile de malpraxis, desi exista mai multe procese in derulare.

Procedura este greoaie, Colegiul Medicilor trebuie sa se pronunte asupra culpei medicale, termenul malpraxis nu este clar definit in legislatie, iar oamenii nu stiu intotdeauna sa isi ceara drepturile", spune Gheorghe Cismaru, vicepresedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Din aceasta situatie ies totusi si castigatori.

Pe piata asigurarilor de malpraxis, estimata anul trecut la aproximativ 20 milioane de euro, aproape nu au existat riscuri pentru societatile de asigurari. Banii s-au incasat usor, de la furnizorii de servicii medicale si farmaceutice obligati sa incheie politele, fara a exista perspectiva platii unor despagubiri in viitorul apropiat.

O astfel de afacere a creat si controverse, in conditiile in care Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) permite furnizorilor de servicii medicale si farmaceutice cu care are incheiate contracte sa se asigure doar la cateva companii agreate.

In ciuda unei decizii a Consiliului Concurentei care s-a pronuntat impotriva acestei practici, CNAS nu a renuntat la aprobarea listei asiguratorilor agreati. Anul acesta, singura diferenta este numarul companiilor - cinci fata de patru anul trecut. Astfel, piata se imparte intre Asirom, Astra, Ardaf, Allianz tiriac si Omniasig.

"Numai in primul semestru al anului, incasarile din prime la politele de malpraxis au depasit 19 miliarde de lei. Pana acum nu a trebuit sa platim, insa, nici o despagubire", spune Steluta Racolta, presedinte Ardaf. Potrivit vicepresedintelul Astra, Dan Domnitanu, pentru compania sa, incasarile la acelasi tip de polite, in prima parte a anului, au ajuns la aproape 25 de miliarde de lei.

Din nou, nici o despagubire platita. Precedentul ar putea, totusi, sa apara. "Recentul caz al medicului Naum Ciomu, care are incheiata asigurare de malpraxis la compania noastra, are sanse sa determine plata primei despagubiri. Bineinteles, daca se dovedeste ca a fost culpa si nu intentie", spune Domnitanu.

Un astfel de precedent poate schimba atitudinea romanilor, pe care absenta unui exemplu i-a facut sa ezite atunci cand ar fi putut sa solicite despagubiri pentru vatamari in urma unor greseli medicale.

"Cincinalul" sanctiunilor pentru medici

• 1999: un caz de retragere a dreptului de practica medicala pe sase luni

• 2000: un caz de retragere a dreptului de practica medicala pe sase luni

• 2001: doua cazuri de retragere a dreptului de practica medicala pe sase luni

• 2002: trei cazuri de retragere a dreptului de practica medicala pe sase luni

• 2003 - 2004: un caz de retragere a dreptului de practica medicala pe 6 luni; doua cazuri de retragere a dreptului de practica medicala pe 12 luni

• Nici un caz de retragere definitiva a dreptului de practica medicala

• In prezent: 70 de dosare aflate in cercetare la Colegiul National al Medicilor.

ABC-ul obtinerii unei asigurari de malpraxis

• Actiune in instanta pe drept comun impotriva medicului care a adus prejudiciu pacientului

• Adresa catre Colegiul National al Medicilor, care stabileste raspunderea deontologica a medicului acuzat

• Casa de asigurari va plati pacientului, in limita sumei asigurate, pentru un prejudiciu de natura materiala, vatamare corporala, afectarea sanatatii sau deces, survenite ca urmare a urmatoarelor acte savarsite in timpul exercitarii legale a obligatiilor profesionale ale medicului inculpat:

- diagnosticari eronate;

- tratamente prescrise, recomandate in mod eronat pacientilor;

- erori sau neglijente in efectuarea interventiilor medicale in scop diagnostic sau terapeutic;

- neglijenta, intarziere, superficialitate si omisiune in indeplinirea sarcinilor proprii de serviciu

• Cuantumul despagubirii se stabileste pe baza evaluarii daunelor si stabilirii raspunderii medicului asigurat. Evaluarea daunelor si stabilirea raspunderii medicului asigurat se face pe baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

O piata de peste 20 de milioane de euro

• 11.000 de medici de familie - societatile incaseaza anual minimum 660.000 de euro

• 12.000 de cadre medicale cu studii medii - societatile incaseaza anual minimum 430.000 de euro

• 18.700 de stomatologi si chirurgi - societatile incaseaza anual minimum 2,8 milioane de euro

• 80 de spitale si policlinici judetene - societatile incaseaza anual minimum 40.500 de euro

• 30.073 de medici specialisti - societatile incaseaza anual minimum 4,5 milioane de euro

• 600 de spitale si policlinici comunale si orasenesti - societatile incaseaza anual minimum 36.000 de euro

• 7.298 farmacisti-societatile incaseaza anual minimum 437.880 de euro

• 2.600 asistenti de farmacie - societatile incaseaza anual 62.000 de euro.