Revista ii ajuta pe cei fara simtul vazului sa-si foloseasca celelalte simturi pentru a scrie mesaje sau pentru a citi pagini virtuale

Nevazatorii din Romania joaca popice, practica atletism sau modeleaza in lut. Cu alte cuvinte, fac o multime de lucruri care celor cu vedere par imposibile. Mai nou, nevazatorii au mai depasit o bariera: cea a Internetului. Fundatia “Cartea calatoare” a speculat noua pasiune pentru net a celor fara vaz si a editat prima revista electronica dedicata lor.

Daca dai click pe http://radar.fcc.ro, intri pe “Radar”, revista nevazatorilor din Romania.

In ultimul numar al revistei se pot citi un interviu cu Oana Marin, o cintareata si studenta nevazatoare de la Cluj, cum poate fi achizitionat un computer second-hand, stiri din lumea categoriilor defavorizate (pensionari, persoane cu handicap), cursuri de limbi straine, de utilizare a bastonului alb, legislatie, articole de cultura generala si povesti din lumea intreaga.

Cum ar fi povestea dragostei a doi oameni obisnuiti, Maria, 37 ani, si Larry, 45 ani, ambii tintuiti in scaune cu rotile.

Revista este editata de citiva membri ai Fundatiei “Cartea calatoare”. Presedintele fundatiei, Mircea Bucur, le explica nevazatorilor, pe site-ul revistei, de ce a ales acest nume: “Radar simbolizeaza capacitatea nevazatorilor de a percepe lumea cu celelalte simturi ramase valide.

Cum radarul vede la fel de bine si ziua si noaptea, speram ca revista noastra sa va ajute sa navigati prin lumea vazatorilor cu mai multa siguranta si incredere”.

“Radar” s-a nascut dintr-o lista de discutii a celor care nu vad, care comunicau pe serverul Fundatiei “Cartea calatoare”. Moderator al listei, Mircea Bucur a observat ca anumite subiecte de discutie sint de mare interes pentru nevazatori. Sau ca majoritatea erau neinformati in privinta unor lucruri simple, care ar putea fi explicate cu usurinta intr-o revista.

Cum ar fi, de exemplu, plata impozitelor folosind Internetul. Si pentru ca nimeni, nici la scoala nevazatorilor, nu le explica acestora cum pot folosi Internetul, “Radar” incearca sa puna la punct si o biblioteca electronica, care sa inregistreze pe CD-uri cele mai interesante carti.

Pentru cei fara acces la Internet, fondatorii revistei au creat si versiunea audio a acesteia, care se livreaza nevazatorilor prin posta, sub forma de CD. Ramasi fara bani, initiatorii revistei accepta orice sfat sau sprijin la adresa de mail office@fcc.ro.

Cum scrie un nevazator un mail

Doua saptamini de curs. Atit ii trebuie unui tinar lipsit de vedere sa invete sa trimita un mail. Cel mai greu este sa invete tastatura “pe de rost”, adica sa cunoasca locul fiecarei taste doar pipaind-o cu degetele. Nu se foloseste mouse-ul deloc.

“Dupa doua saptamini, orice cursant ajunge la performantele unei secretare obisnuite, care bate fara sa se uite la tastatura”, ne-a explicat Mircea Bucur. In plus, un nevazator trebuie sa aiba atasat la computerul sau un sintetizator vocal. Acesta ii anunta in boxe sau in casti fiecare litera care este accesata. Sageata in sus citeste tot rindul de sus.

Tasta “enter” ii citeste din nou rindul care tocmai s-a terminat. Astfel, nevazatorii stiu tot timpul ce au scris si unde “se afla” in text. “Ca sa incep un text nou, caut intii tastele “F” si “J”, care au niste proeminente. Restul textului curge de la sine...”, ne-a aratat Tania Gusita, redactor la “Radar”.

Pe Internet, ajutati de boxe

Navigarea pe Internet este la fel de simpla daca nevazatorul are un cititor de ecran (un “screenreader”). Folosindu-se de tasta “alt” si de cele cu sageti, “navigatorul” afla tot timpul ce a accesat de la cititorul de ecran, care il anunta printr-o voce.

De pilda, daca se afla pe site-ul revistei si a ajuns la meniul din stinga, unde se afla sumarul, pe masura ce coboara cu sageata in jos, sintetizatorul ii spune, pe rind, toate domeniile revistei: “editorial”, “interviul editiei”, “educatie”, “cultura” sau “sanatate”.