Institutul de sondare a opiniei publice a calculat spre ce formatiuni politice se indreapta optiunile de vot in cazul alegerilor parlamentare si cele prezidentiale.

Pe primul loc se situeaza Alianta PNL - PD.

Conform sondajelor realizate lunar de IMAS, tendinta de scadere a PSD-ului se manifesta inca din aprilie.

Prima scadere a fost de 3%, apoi de 4%.

Iar in ultimele doua luni, PSD-ul a pierdut cate cinci procente, in favoarea Aliantei Dreptate si Adevar.

Presedintele PSD Adrian Nastase a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu a vazut sondajul si ca " pentru mine, in acest moment, un sondaj este irelevant". La cateva zile de la publicarea studiului IMAS, conducerea PSD sustine, in continuare, ca nu a vazut sondajul.

PSD primeste in fiecare luna sondajele realizate de IMAS, fiind printre abonatii institutului.

De altfel, in campania electorala pentru locale, PSD a folosit din plin aceste sondaje, care aratau victoria PSD in alegerile locale.

Incercari esuate de a castiga popularitate

PSD inregistreaza o scadere si la intentia de vor pentru presedinte. Doar un procent ii mai despart pe Adrian Nastase, care inca nu si-a anuntat oficial candidatura la presedintie si pe Theodor Stolojan, candidatul Aliantei PNL-PD.

In iulie, fata de iunie, Adrian Nastase a pierdut 7%, in timp ce Theordor Stolojan a castigat sase procente. Dupa alegerile locale, unde a pierdut multe din primariile de municipii si presedintia unor consilii judetene, PSD a incercat sa salveze imaginea partidului.

O restructurare care s-a finalizat doar cu o rotire a cadrelor in partid si o remaniere guvernamentala cu doar cateva luni inainte de inceperea campaniei electorale - sunt doua din masurile importante luate de partidul de guvernamant.

Rezultatele sondajului arata ca masurile nu au avut nici un efect.

Pe cealalta parte, insa, Guvernul a luat o serie de masuri care ar putea sa duca la o crestere in sondaje: e vorba de subventionarea pretului la medicamente cu 90%, pentru aproape toti pensionarii si acordarea ajutoarelor pentru incalzire.

La toate acestea se adauga si incercarile lui Adrian Nastase de a castiga capital electoral pe seama unor vizite, precum cele in Statele Unite sau in Rusia.