Ideea reintroducerii mercurialului in piete este una foarte buna, avand in vedere ca situatia din aceste unitati poate fi comparata, in momentul de fata, cu o jungla, a afirmat, ieri, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu. In acest context, ministrul a amintit de speculantii care cumpara produsele taranilor pentru ca, ulterior, sa le vanda in piete la preturi mult mai mari.

Potrivit lui Tanasescu, mercurialul va stabili limita minimala si pe cea maximala de pret. El a precizat ca, in zilele urmatoare, aceasta probema va fi analizata impreuna cu Consiliul Concurentei, Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Agriculturii. Ideea reintroducerii mercurialului in piete a fost sustinuta recent si de premierul Adrian Nastase.

Aceasta idee a fost lansata, pentru prima data de primarul general al Capitalei, Traian Basescu. La jumatatea lunii trecute, acesta anunta ca municipalitatea va clasifica, incepand din aceasta toamna, pietele din oras pe categorii si vor fi stabilite preturi maximale la care produsele agroalimentare vor putea fi comercializate.

"Fiecare piata va fi introdusa intr-o categorie, in functie de amplasament si de alte aspecte. Apoi, in functie de preturile fiecarui produs de la piata de gross, vom stabili preturi maximale care pot fi practicate in pietele municipalitatii", mentiona Basescu la vremea respectiva.

In plus, el ii avertiza pe administratorii de piete ca vor fi amendati si chiar li se vor inchide pietele, daca nu vor accepta introducerea preturilor maximale. "Pietele de vegetale sunt domeniu public al Capitalei si preturile maximale trebuie introduse pentru reducerea mafiei din acest domeniu", arata primarul.

Potrivit acestuia, "mercurialul preturilor" va avea ca scop reducerea adaosurilor comerciale prea mari si nejustificate, practicate in prezent de intermediari. "Acum se umfla preturile cu aproape 60%. Noi intentionam ca, in functie de preturile de la piata de gross, produsele comercializate la taraba sa nu aiba un adaos mai mare de 30%", a mentionat primarul.